Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срив на петролните цени до $10 за барел, ако бъдат изпълнени Парижките климатични цели

Цената на петрола може да се срине до едва $ 10 за барел до 2050 г., ако светът успее да електрифицира енергийния пазар и да изпълни целите, заложени в Парижкото климатично споразумение.

Това прогнозира в четвъртък енергийната консултантска компания Wood Mackenzie, цитирана от бизнес телевизия CNBC.

В доклада на Wood Mackenzie се посочва, че ако световните лидери предприемат решителни действия за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 г., както е посочено в знаковия Парижки климатичен договор, търсенето на петрол ще спадне "значително".


Анализаторската и консултантска група, известна още като WoodMac, заяви, че при сценария за ускорен енергиен преход, енергийният пазар ще бъде все по-електрифициран до 2050 г., измествайки все повече най-замърсяващите въглеводороди, като петрола.

При този сценарий търсенето на петрол може да се сви с цели 70% до 2050 г. спрямо сегашните нива, се казва още в доклада.

Wood Mackenzie прогнозира, че при този сценарий търсенето на петрол ще започне да пада от 2023 година и този спад бързо след това ще се ускори бързо, като се очакват понижения с по около 2 милиона барела на ден с всяка следваща година.

В доклада се казва, че цените на петрола могат да навлязат в "терминален спад", като международният бенчмарк в лицето на петрола брент ще поевтинее до между $37 и $42 за барел до 2030 г.

По време на днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент с доставка през юни се понижават с 0,55% към $66,20 за барел, след като в началото на деня достигнаха 4-седмичен връх от $66,90 за барел (най-високо ценово ниво от 18-и март).

Според анализа на Wood Mackenzie, петролът може да поевтинее към 2040 г. до между $28 и $32 за барел, преди до 2050 г. да достигне цени между $10 и $18 за барел.


В ратифицираното през 2015г. Парижкото споразумение за климата от почти 200 страници беше постигнато съгласие да се продължат усилията си за ограничаване на повишаването на температурата на планетата с "доста под" 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията за ограничаване на повишаването на температурата с 1,5 градуса по Целзий. Някои учени по климата смятат, че постигането на последната цел вече е "практически невъзможна", въпреки че това остава ключов фокус преди предстоящата във Великобритания 26-а Конференция на ООН за промените на климата, известна като COP26, която ще се проведе в Глазгоу през ноември.

Анализ на Организацията на обединените нации, публикуван през февруари, установи, че обещанията, дадени от страните по света за ограничаване на емисиите на парникови газове, са "твърде далеч" от задълбочените мерки, необходими за избягване на най-опустошителните последици от влошаване на климата.

Ан-Луиз Хитъл от Wood Mackenzie, подчерта, че представеният днес доклад на консултантската компания е по-скоро сценарий, отколкото "прогноза за базовия случай".

"Въпреки това петролната и газовата индустрия не могат да си позволят да бъдат самодоволни. Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо променящите се технологии, са твърде големи", добави тя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.