Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”

Снимка: facebook.com/bgbeactive
В края на април у нас предстои седмото издание на международната кампания “Ден без асансьори”, организирана от “БГ Бъди активен”, според което всеки вид движение е от значение.

“В момента хората прекарват огромна част от времето си вкъщи. Офисите се преместиха вкъщи и е безкрайно важно точно сега да напомним за нуждата от ежедневна доза физическа активност. Целта тук не е да забраним асансьорите, а да стимулираме хората да се движат и да използват всички възможни средства - в случая стълбите”, казва Румяна Киризиева - председател на сдружението и координатор на инициативата от българска страна.

Идеята е, че и без спортна зала и уреди можем да бъдем активни като използваме средата около нас. “Разбира се, има стълби и на открити пространства, които могат да бъдат използвани. В два от градовете, които се присъединяват (към инициативата) събитието ще бъде на открито”, допълва тя.

Световната организация е излязла със становище за препоръчителния брой минути движение на ден. Те препоръчват от 150 до 300 минути умерена физическа активност за седмица.

Това важи за всички възрасти, включително тези, които имат заболявания или увреждания, доколкото е възможно. Тази активност обаче не е задължително да е във фитнес зала, а включва почистване вкъщи или в градината, качване на стълби и други ежедневни активности.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени