Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велополитиките в София през погледа на „Велоеволюция“ и „Спаси София“

В София трябва да се строят по десетки километри велоалеи на година, настояват от гражданските организации
Снимка: Георги Нейков, БНР

При планирането на велосипедното движение в парковете трябва да се има предвид различните типове колоездачи. Едни минават транзитно, други карат с рекреативна цел, за удоволствие, трети предпочитат по-екстремно движение. Всички имат свои нужди, включително от пространство и инфраструктура, коментира пред Радио София арх. Петя Донева, която е експерт по велосипедна инфраструктура и велополитики от „Велоеволюция“.

Практиката в чужбина сочи, че при възможност е по-добре транзитното движение да се измести по-встрани, по контура. Обособената алея или лента е повод за отстояване и „защита“ от страна на велосипедистите, води до някаква заплаха на пешеходците. По-добре е да се обозначат споделени алеи, като маршрутът за колела трябва да избягва близост с детските площадки.

Недобрата инфраструктура е особено изпитания за начинаещите велосипедисти, отбеляза още арх. Донева. Тя изтъкна, че има добра наредба, която – ако се спазва – ще се прави адекватна и съвременна пътна инфраструктура, подходяща и за хората с велосипед.

Столичната община няма политика по отношение на велосипедното движение, смята Андрей Зографски от „Спаси София“. По думите му, ако говорим за дължина, свързаност и качество на велоалеите, столицата ни се е превърнала в провинциален азиатски град. Скопие - три пъти по-малък град от София, вече има 110 км веломрежа. 7% от населението там вече се придвижва с велосипед.
Според Зографски трябва да се строят по над 40 км велоалеи на година, ако трябва да се изпълни обещанието на сегашния столичен кмет, дадено преди 8 години. Последните 800 метра еднопосочна велоалея по бул. "Тодор Каблешков" не е изпълнена по наредбата, допълни активистът от „Спаси София“.

С арх. Петя Донева и Андрей Зографски разговаря Божидар Янев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна