Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният адвокат към Съда на ЕС: България да издаде документи на дете с две майки с еднополов брак

| обновено на 15.04.21 в 19:34
Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България трябва да издаде документи за самоличност на дете с две майки с еднополов брак. Това е становището на генералния адвокат към Съда на ЕС в Люксембург. Става дума за брака и детето на британка и българка, които са признати в Испания, където двойката живее.

Българските власти обаче отказаха да посочат две майки в удостоверението за раждане. В случая представителят на европейския съд само излиза със становище, но не може да принуди България да признае брака или родителските права над детето, отбелязва Ройтерс.

България да признае правната връзка на детето с двете му майки като родители, независимо че тези родители са от един и същи пол - тази препоръка е записана в обявено днес становище на генералния адвокат към Съда на ЕС. До казуса се стигна, след като Столична община отказа да издаде акт за раждане на бебето Сара.

Съдбата на Сара се усложнява от факта, че е родена от еднополова двойка и има две майки – нещо, което не среща разбиране у нас, но и от особения статут на Гибралтар, Брекзит и от това, че двете майки, едната от Гибралтар, а другата от България, и малката им дъщеря, в момента живеят в Испания.

„От трите страни в България, естествено, е най-трудно. В Испания просто абсолютно няма разлика между нашето семейство и това на една хетеросексуална двойка, например“, заяви пред „Хоризонт“ преди време българската майка на Сара.

Тъй като и двете майки не са испански гражданки, а Сара е родена в Гибралтар, тя не може да придобие испанско гражданство.

Адвокатката на еднополовата двойка Деница Любенова определи днешното становище на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз в Люксембург като важно за ЛГБТИ хората в България и за разплитане на сложния казус със Сара, която е без гражданство:

„Генералният адвокат казва, че отказът на българските власти да съставят този акт за раждане, представлява пречка за правата, които правото на ЕС предоставя на българската гражданка и на нейното дете.

Казусът "Сара" остава отворен въпреки днешното становище на генералния адвокат, което може да дава посоката и за решението на Съда в Люксембург, очаквано в края на април или май. А тогава отново случаят "Сара" ще се върне в полето на българската държава, която все пак ще е задължена да признае  връзката на бебето Сара с еднополовите ѝ родители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!