Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Българската Джанис Джоплин между музиката и каузите

Ния
Снимка: Личен архив

Тя е певица, победител в петия сезон в “Гласът на България“. Наричат я българската Джанис Джоплин. Тя е част от екипа и на много други организации, които помагат на хората да търсят своята идентичност. Завършва социални дейности в Софийския университет, изкушена е от редица обществени каузи. Тя е Ния Петрова и е главен герой в “Нашият ден“.

“И като малка съм пробвала да се занимавам с музика, отказвала съм се или не е било моето към момента. В някакъв момент, като намериш правилните хора около теб и като се отпуснеш да го правиш, просто тръгва само.

Може би беше по един от най-баналните начини. Просто в училище намираш едни хора, които са като теб, и започвате да правите едни и същи неща и си намираш мястото."


“Гласът на България“

“В шоуто попаднах отново през хора. Много приятели са ми казвали: “Защо не пробваш, защо не се явиш?“ Накрая просто отидох.

След като спечелих формата, спрях да се чудя дали ще правя това просто като хоби или като нещо, което ей така минава покрай живота ми. Осъзнах, че искам да го правя и ще го правя по-професионално, по-постоянно.

Стилът ми се разшири. Преди, мисля, че имах един стил, сега варирам постоянно между неща, които искам да изпробвам. Не мога да стоя в едни стил.“

Стилът

“Понякога пея песни, които са по-рок, по-интензивно звучащи. В следващия момент се пускам по съвсем друг начин. В момента работя върху проект, който е точно това – по малко от много от нещата, който правя. Наесен ще покажа върху какво работя.“


Присъствието и във Фондация „Сингъл Степ“ – за подпомагане на младежи от ЛГБТИ.

“Там започнах като доброволец, когато те започнаха да имат чат за подкрепа, в който реших да взема участие. Екипът е създаден от чудесни хора и видях как в България можеш да правиш тези неща както трябва, да работиш в неправителствения сектор и да вършиш нещата, така че да се развиват напред. Занимавам се главно с координирането на проектите. 

Идеята е да има човек отсреща, който по-скоро да те чуе. Както в това отношение, така и в много други. Извън това винаги съм работила с деца от институции, с учители, няма нещо, което просто така да те спре и да се занимаваш само с него.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна