Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея: 

„Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за повече думи. А и се опитвам да щадя читателя – да не го занимавам с душевните си вълнения, когато ме боли. Затова на стихотворенията ми сякаш им липсва предистория, но ето ти пък шанс за читателя – да си я съчини и допише.“ 

Вероятно това е един от ключовете към стихосбирката, но внимателният читател ще открие и друго – усещането за спокойствие в едно доста неспокойно време като днешното. То е постигнато с преминаването през различни житейски трудности и тежки моменти – видно е от книгата, но успява да надделее над тях и да потърси в утеха в силата на човешкия дух. Още с първото стихотворение това е заявено категорично:


Хайде, сърце,

достатъчно дълго туптя

на място с любов,

за да се свиваш сега

във юмрук

пред озлобените хора.

Говори им спокойно.



Редактор на „33 секунди любов“ е Владимир Левчев, преводач на стихотворенията на английски език – Анамария Коева, а илюстрациите вътре са на Гроздан Грозев.

Чуйте Димитрина Тончева


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени