Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутият цигулар Даниел Хоуп гостува за първи път в България

Солистка в концерта на Софийската филхармония ще бъде и Александрина Пендачанска

Даниел Хоуп
Снимка: Даниел Валдхекер

В зала "България" тази вечер Софийската филхармония ще свири под диригентството на Григор Паликаров, а избраните автори са Рихард Вагнер, Рихард Щраус и Бенджамин Бритън. Концертът със звездното участие на оперната прима Александрина Пендачанска и цигуларя Даниел Хоуп ще може да бъде гледан и онлайн.

Даниел Хоуп е в елита на световните цигулари, възпитаник на школата на проф. Захар Брон, израснал в близък творчески контакт със сър Йехуди Менухин - един от великите музиканти на ХХ век.

Хоуп е особено популярен в наше време не само защото е чест гост на всички най-престижни оркестри и фестивали по света, не само заради богатата си дискография с над 25 албума като ексклузивен артист на Deutsche Grammophon, а и защото интересите му се простират далеч отвъд изнасянето на концерти с класическа музика - той е водещ на предаване за класическа музика по германското радио WDR3; от години е домакин на предаването Hope@9pm, което събира в Концертхаус Берлин известни музиканти и политици, за да разговарят по актуални въпроси; а през 2020 г., по време на пандемията, особено впечатляващи и търсени бяха поредиците Hope@Home и Europe@Home по телевизионния канал за култура ARTE, събрали стотици хиляди зрители и положителната оценка на феновете, на които се налага да прекарват времето си в изолация. В един от епизодите беше представена и българската музикална традиция, а гост в дома на Даниел Хоуп беше пианистката Дора Делийска.

Дора Делийска и Даниел Хоуп в Europe@Home

Цигуларят, роден в Южна Африка, израснал в Лондон, а в момента избрал Берлин за дом на семейството си, пристигна за първи път в България. Въпреки това обаче той призна в интервю за Програма "Хоризонт", че много харесва българската народна музика и е особено силно очарован от музиката на Панчо Владигеров - неговата Соната за цигулка и пиано е чул благодарение на свой приятел преди няколко години.

"Владигеров за мен е абсолютен гений като композитор. Открих музиката му преди около шест години - не знаех името му и когато чух музиката, просто възкликнах: "Коя е тази пиеса?!" Така започнах да откривам повече за него, за живота и музиката му, за работата му в Берлин. А когато Дора Делийска дойде да гостува в моето шоу, тя също донесе още музика от Владигеров. Сега имам чувството, че го познавам още по-отблизо.

Но също така българският фолклор - той е просто фантастичен, толкова емоционален и богат. Затова се радвам, че най-после съм тук. При това ще свиря британска музика - Концерта за цигулка и оркестър, опус 15, от Бенджамин Бритън. За мен той е много специален, но е и абсолютен шедьовър - много необикновено творение. Да го свиря тук, в тази прекрасна зала, с този превъзходен оркестър с чудесен диригент - това е фантастично. Те не изпълняват тази музика много често, а изглежда така, сякаш постоянно са я свирили. А това е най-страхотното усещане - че установяваш мигновено връзка с някого чрез музиката."

Цялото интервю с цигуларя Даниел Хоуп можете да чуете в предаването "Алегро виваче" на 20 април след 21 часа по програма "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!