Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на акциите на криптоборсата Coinbase след нейния силен вчерашен дебют на Nasdaq

Акциите на платформата за търговия на криптовалути Coinbase Global поскъпват с близо 2% към 335 долара в началото на днешната американска търговия след вчерашния им много силен дебют на борсата Nasdaq.

При дебюта им в сряда акциите на Coinbase поскъпнаха драматично до 429,54 долара спрямо установена референтна цена от 250 долара във вторник, като за кратко капитализацията на компанията надвиши 100 млрд. долара.

Криптоборсата Coinbase проведе директно листване на акции вместо стандартно първично публично предлагане (IPO), което означава, че компанията не е събрала средства в процеса на публично предлагане и няма традиционна IPO цена, спрямо която да се измери първия ден на търговия на нейните акции.

Директният листване на борсата на Coinbase идва в "перфектния" момент за криптоплатформата, като се има предвид огромния интерес за търговия с криптовалути и рекордно високите цени за основната цифрова валута - биткойн. Очаква компанията да привлече широк интерес, включително от борсово търгувани фондове, които искат да навлязат в света на криптовалутите, но всъщност не могат реално да притежават биткойни.

Компанията очаква, че ще отчете приходи за първото тримесечие от около 1,8 милиарда щатски долара, с повече от 800% над очакваното през предходното тримесечие. Coinbase също така очаква да отчете нетна печалба между 730 до 800 милиона долара в сравнение с 32 милиона долара година по-рано. Криптоборсата Coinbase има 56 милиона проверени потребители.

Докато компанията очевидно се възползва от нарастващия интерес към криптовалутите, експертите прогнозират, че акциите на Coinbase ще бъдат силно волатилни, предвид зависимостта им от крипто търговията и цената на популярните крипто активи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна