Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДБ предлага на НС: Мандат на главния прокурор 5 години и нов състав на ЦИК

Антоанета Цонева и Христо Иванов от "Демократична България" в НС - 15 април 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс.

Партията предлага да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и прекратяване на мандата на сегашния състав на ЦИК.

„Демократична България“ иска обвинител номер едно да се избира от Народното събрание с мнозинство от три пети или 144-ма депутати, а не от Висшия съдебен съвет (ВСС), както е сега.

Мандатът на главния прокурор да бъде намален с две години, като текстовете предвиждат той да може да бъде освобождаван и по предложение на правосъдния министър или една пета от народните представители.

Съставът на ВСС също да бъде намален и той да бъде 15 вместо 24-ма души, като парламентарната квота се намалява на петима членове при 11 сега.

Поправките предвиждат още 11-членен прокурорски съвет, който ще назначава и освобождава прокурорите. Мандатът на този съвет също да е петгодишен и неговите членове да не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането му.

Така прокуратурата ще бъде институция, защитаваща обществения интерес, посочват като мотив за тези промени от „Демократична България“.

В деловодството на НС е внесени проектът за промени в Изборния кодекс, според които трябва да има нов състав на Централната избирателна комисия, а мандатът на настоящата да бъде прекратен.

Предвижда се да отпадне квотният принцип при формирането на комисията и намаляване на членовете на ЦИК на девет души.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.