Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобелисти зоват Байдън да няма патенти за производството на Covid ваксини

Лауреати на Нобелова награда и бивши държавни лидери призоваха с писмо до американския президент Джо Байдън за отмяната на патента за производство на ваксини срещу „Covid-19“. 

Ако отпаднат патентните ограничения, производството на ваксини срещу Covid инфекцията ще може да се увеличи и имунизацията в целия свят да напредне.

„Само така можем да победим пандемията“, пишат 170 интелектуалци, бивши президенти и носители на Нобелова награда. 

Те се обръщат към американския президент Джо Байдън, защото най-големите производители на ваксини се намират в Съединените щати. 

Сред подписалите писмото са френската вирусоложка Франсоаз Баре-Синуси и бившият президент на Франция Франсоа Оланд, американският икономист и нобелист Джоузеф Стиглиц, бившият британски премиер Гордън Браун и последният съветски президент Михаил Горбачов.

Те приветстват решението на Вашингтон да обсъди временна отмяна на Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост, както предложиха Южна Африка и Индия.

Отвореното писмо на интелектуалците идва след тревожната констатация на СЗО за шокиращо неравенство в достъпа до ваксини в различните части на света.

Близо половината от приложените около 730 милиона дози ваксина е в богатите държави, чието население е едва 16 процента от цялото население в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна