Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer отхвърля твърденията, че Covid ваксината им е прекалено скъпа

Снимка: архив

Фармацевтичната компания Pfizer отхвърля твърденията, че ваксината срещу коронавируса, произвеждана съвместно с BioNTech, е прекалено скъпа.
"Тази ваксина спасява живота на много хора и може да помогне на много страни да се освободят от пандемията, а я продаваме на цената на едно ястие", заяви изпълнителният директор на "Файзър" Алберт Бурла в интервю за френския вестник "Лез Еко", германския "Ханделсблат", италианския "Кориере дела сера" и испанския "Ел Мундо".
Ваксината на "Pfizer/BioNTech" и тази на Moderna излизат най-скъпо на Европейския съюз, стана ясно от данни, изтекли от член на белгийското правителство.
В интервюто Алберт Бурла не е потвърдил, но не е и отрекъл твърдениято на българския премиер, вече в оставка, Бойко Борисов, че цената на ваксината на Pfizer се покачва и че новите договори се подписват за 19,50 евро за доза. 
Шефът на американската фармацевтична компания каза, че продуктът се продава на различни цени според купувачите. За развити икономики като Съединените щати и Европейския съюз ваксините са по-скъпи. За развиващи се държави цената е наполовина, а за бедните - ваксината се продава без печалба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна