Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследване на БНР:

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

| обновено на 16.04.21 в 17:10
Снимка: Ани Петрова

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година. Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена, посочен от Здравното министерство? 

Изборите бяха необичайни с много неща, едно от които беше провеждането им в условията на епидемична обстановка. За да бъде осигурена безопасността, с постановление на Министерски съвет държавата осигури допълнително 2 947 600 лева за Министерството на здравеопазването по параграф „Разход за обществена полза“. С тези близо 3 милиона лева ведомството на професор Костадин Ангелов трябваше да купи дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони за изборите

Медицинските изделия, личните предпазни средства и дезинфектантите тръгнаха към областните управи и Районните избирателни комисии в средата на март. В проливния дъжд на 16 март привечер два камиона на „Гражданска защита“ доставиха в специално изградени от военните палатки в двора на Старото военно училище във Велико Търново материалите. Два тона дезинфектанти и хиляди бройки лични предпазни средства бяха приети от заместник-областния управител Ивета Кабакчиева. Количествата, доставени във Велико Търново за безопасността на изборите, умножени по 31, колкото са избирателните райони в страната, прави колосален брой медицински изделия, лични предпазни средства и дезинфектанти. 

Колко, на каква цена и по каква процедура Министерството на здравеопазването купи с обществен ресурс всичко това – никой никъде публично не оповести.  

Още на 17 март по Закона за достъп до обществена информация БНР поиска от Централната избирателна комисия и от здравния министър договорите за доставка на дезинфектанти и лични предпазни средства за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на изборите, както и отговор на въпроса по каква процедура е направено договарянето за отделните позиции. 

Искането беше разгледано след два дена от ЦИК в открито заседание и препратено по компетентност до здравния министър, посочи в отговора си председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Мълчанието на Здравното министерство продължи дълго.  

На 4 април държавата беше буквално залята с дезинфектанти на великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“. Собствениците на компанията Евгени Костадинов и Виктор Азманов са категорични, че не са правили доставки на държавата за изборите.   

Десетки са производителите на дезинфектанти в България и съмнение буди защо за изборите бяха предпочетени точно продуктите на великотърновската компания. Тя се оказа фаворитизирана от премиера Бойко Борисов, който в средата на април миналата година дойде на крака в ХМИ, за да благодари за дарението, направено към Министерството на здравеопазванетоТова беше първото и последно дарение на дезинфектанти на търновската компания за здравното министерство, категорични са собствениците.  

За отпуснатите близо 3 милиона лева от правителството на Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки за изборите няма обявена обществена поръчка, потвърди министър Костадин Ангелов и поясни за начина на договарянето: 

„Винаги подхождаме по един начин – обявяваме всичко на сайта на Министерството на здравеопазването. Обявените доставки, които ще бъдат доставени на Министерство на здравеопазването, се избират по най-ниска цена по начина, по който са обявени. Няма обществена поръчка, защото личните предпазни средства и дезинфектантите не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки към този момент. Ще ви бъдат предоставени всички документи в законоустановения срок“.  

На 25 февруари в труднооткриваемия раздел „Покани и конкурси“ в сайта на Министерството на здравеопазването е публикувана покана, в която се посочва, че за изборите Министерството купува 3 000 000 хирургични маски, 800 000 маски с висока степен на защита FFP2, 30 000 еднократни защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 71 тона дезинфектанти. Биоцидите са разпределени по 40 тона от дезинфектант за ръце в разфасовки по половин литър, 15 тона от дезинфектант за под в опаковки от един литър и още 16 тона дезинфектант за повърхности, като разфасовките трябва да са от 750 милилитра.  

В обявлението до заинтересованите фирми се посочва, че се разчита на незабавни доставки в срок не по-късно от 5 март за всички артикули в пълен обем, а за място е обозначен Централният склад на Българския червен кръст в село Лозен. Офертите и мострите си фирмите доставчици трябва да изпратят до края на работния ден на 2 март в деловодството на Министерството на здравеопазването. В най-добрия случай фирмите имат на разположение за реакция 5-6 дена за тези огромни количества, което се явява и предпоставка за предварителни договорки.  

Тези екстремни срокове са допустими по принципите на облигационното право, но са създали напрежение сред доставчиците, които е трябвало да се надбягват с времето. За това споделя Стоил Стоилов, управител на сливенската фирма „Айсберг-2000“, специализирана в доставки на технически и помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания. Тази фирма спечели поръчката за 215 100 лева за доставка на 1 500 000 латексови ръкавици с предложена цена от 12 стотинки без ДДС за бройка. 

В обявлението на Здравното министерство не се посочва от какъв материал да са ръкавиците. Гръцката доставка на сливенската фирма по 12 стотинки за бройка е за латексови. Проверка на БНР показа, че български производители предлагат по-евтини винилови ръкавици, които са подходяща защита при контакт с кръв и телесни течности, а с по-добра защита са по-скъпите нитрилни ръкавици, с които българските компании се явяват на обществени поръчки за доставки на болниците и по договори в чужбина.  

Какво получиха секциите в изборния ден и нощ от трите милиона защитни маски, купени от Министерството на здравеопазването

„По две маски са предвидени от специализираните като вид, които са за изборния ден, а вече вечерта, когато дойдат за предаване на протоколите в Районната избирателна комисия, на входа на Областна администрация, ще им бъде осигурен по още един чифт, за да може да се сменят, когато се качат при РИК, да се дезинфекцират и да защитим по този начин и самите членове на Районната комисия“, посочи Ивета Кабакчиева, заместник-областен управител на Велико Търново. 

„Два броя дезинфектанти за нашата секция, два броя кутии с предпазни средства, маски. Всичко ни е осигурено. Тук сме поставили и за избирателите, които при влизане и излизане. С лична предпазна маска съм, защото идвам от вкъщи и за мен беше по-важно да организирам работата, след това ще започна да ги използвам, за да не чакат избирателите. Нямаме проблеми с дезинфектантите, мисля, че даже са от добрите, тези които ползваме в училища“, заяви Катерина Данаилова, председател на избирателна комисия. 

Как и за колко пари бяха доставени защитните маски, дезинфектантите, ръкавиците и гащеризоните – Министерството на здравеопазването отговори на 12 април вечерта, след 24 дена, което е максимално допустимият срок с удължаването по Закона за достъп до обществена информация.  

Договорите са сключени по Закона за извънредното положение. Контрактите са девет на обща стойност 2 096 134,80 лв. с ДДС. Според предоставените от Здравното министерство договори 845 000 турски нестерилни хирургични маски, по 5 стотинки бройката без ДДС, е внесла софийската фирма „Соломед“. Договорът е сключен на 8 март със срок за доставка един ден. 5 стотинки за хирургична маска се явява най-ниската цена, каквото е изискването на здравния министър.

Буди недоумение защо тогава от великотърновския производител на торбички „Екстрапак“ са купени 195 000 маски със стотинка и половина по-скъпо за бройка, което е сумарно близо три хиляди лева повече над офертата на вносителя от Турция. Най-голямата поръчка за хирургични маски е направена с производителя „Интекстред“ - Пазарджик - 1 960 000 маски за 6,2 ст. без ДДС бройката или 23 500 лв. по-скъпо за тези маски без ДДС, или сумарно над 26 хиляди лева над най-ниската предложена цена за хирургични маски за избирателите и членовете на изборни комисии. Пазарджишката фирма печели още една от позициите – за доставка на 400 000 маски от по-високия клас на защита FFP2. Цената, договорена със Здравното министерство, е 95 стотинки без ДДС за бройка или договор с крайна цена 456 000 лева. Проверка в интернет магазина на фирмата показва, че същите маски се продават по 83 стотинки за бройка без ДДС или разлика от 48 хиляди лева без ДДС, което е още едно доказателство, че не е спазен принципът за най-ниска цена при договарянето, както твърди здравният министър.  

От мениджмънта на „Интекстред“ отказват връзка с управителя Димитър Иванов за коментар. 

На цената на пазарджишката фирма – 95 стотинки без ДДС за бройка на маските с по-висока защита, доставка от 400 000 маски за 456 хиляди лева прави и прекупвачът „Булфарма“ – Пещера. Маските са произведени от друга пещерска фирма „Бари КБК Груп“. Тук надценката е още по-голяма, показа проверката.  

След поръчката за изборите Здравното министерство прави нова – за лични предпазни средства за болниците. На нея пещерската фирма производител оферира цена за същите маски от 65 стотинки за бройка без ДДС, а фирма прекупвач, която също участва в поръчката за болниците, купува от „Бари КБК Груп“ същите маски по 36 стотинки за бройка без ДДС и ги предлага на здравното министерство по 45 стотинки.  

Още една фирма от Пещера – „Теоекспрес“ сключва договор със здравния министър за доставка за изборите. От Турция се внасят 30 000 защитни гащеризона за ковид секциите в болниците и подвижните секции за хората, поставени под карантина. Договорът е за 248 400 лева. В него е посочена доставна цена на турските гащеризони по 6,90 лева без ДДС за бройка. По повод най-ниската цена, която е водещ принцип според здравния министър при доставките за изборите, фирми доставчици на същите гащеризони от Турция заявяват, че ги купуват по 2,85 евро бойката или 5,70 лева, което прави разлика от 36 000 лева. 

Най-фрапираща е доставката за дезинфектанти. На 8 март здравният министър Костадин Ангелов сключва договор за 494 044,80 лева със сливенската фирма „Килвид“ за доставката на 71 тона дезинфектанти, производство на великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“. Според договора доставката трябва да бъде направена в същия ден. По данни на ХМИ за тези количества от три вида дезинфектанти на компанията ѝ трябват близо три дена пълно натоварване на производствените мощности.

Има възможност тези дезинфектанти да са произведени и преди това, но цената е друга, категорични са собствениците на компанията производител Виктор Азманов и Евгени Костадинов. 

Сливенската фирма „Килвид“, доставчик на великотърновските дезинфектанти за Здравното министерство за изборите, е прекупвач с лиценз за внос на електронни цигари. Собственик и управител е младият Антон Големанов, притежаващ и фирма за производство на протеинови барове и с основни интереси във фитнес индустрията. Той не отговаря на мобилния си телефон. 

От договора между неговата фирма „Килвид“ и здравния министър Костадин Ангелов е видно, че контрактът за закупуване на дезинфектанти е подписан на 8 март от пълномощника на фирмата Василина Янчева. Само че пълномощното на Янчева е от 11 март, т.е. три дена след парафирането на договора, което означава, че тя не е имала право да подписва тази доставка като представител на „Килвид“.  

Този договор буди още въпросителни, свързани с прекалено ниските доставни цени на великотърновските дезинфектанти. Дезинфектантът за ръце е 40 тона в разфасовки по половин литър с единична цена за бройка 3,22 лева без ДДС. По данни на фирмата производител тази марка дезинфектант за ръце е със заводска продажна цена от 6,90 лева на бройка без ДДС. При по-големи обеми на поръчка, цената може да бъде намалена най-много до 5 лева без ДДС за опаковка от половин литър.  

Това поражда въпроси дали сливенската фирма не е направила преетикетиране на друг дезинфектант, представящ го за този на ХМИ, дали съдържанието в опаковките, които стигнаха до изборните секции е годно, според изписаното на етикета, и отговаря ли на съдържанието. Засега тези въпроси остават без отговори, заради липса на комуникация със собственика на „Килвид“ - Сливен Антон Големанов.  

От договорите за доставките за изборите, предоставени по Закона за достъп до обществена информация от Министерството на здравеопазването, е видно, че извън направеното предварително обявление за 71 тона дезинфектанти, на 12 март министър Костадин Ангелов сключва договор със софийската фирма „Профиклийн“ за доставка на два тона и половина дезинфектант за ръце в опаковки по половин литър на цена от 2,28 лева без ДДС за бройка, производство на свиленградската фирма „Бест козметикс“, което от своя страна се явява най-ниската цена.  

Изборите на 4 април изискваха противоепидемични мерки за опазване живота и здравето на избирателите и членовете на изборните комисии. За това бяха платени малко над 2 милиона лева. Доставките бяха договорени и направени с водещ критерий, по думите на здравния министър Костадин Ангелов, сключил договорите, на най-ниската цена. 

Предстои да видим дали най-евтиното беше най-качествено и доколко защити здравето на участниците в изборния процес. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна