Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласът е магия и сила, издава характер, излъчва послания

Снимка: Ани Петрова, БНР

В Световния ден на гласа ефирът на Радио София беше погален от обичани хора, чиито говор и интонация и култура на изказ не се забравят от десетилетия.

Журналистката Божана Димитрова, чийто глас се усмихва и топли непрекъснато,

„Говори, за да те видя, това са казвали още древните.

Човешкият глас отключва и води всяко общуване. Той крие много качества и сила. Зад всеки радиоглас трябва да стои богат, ясен български език, с който да насочваме мисленето и надеждите на слушателя. Гласът трябва да е искрен и добронамерен, това си личи. Важно е не само какво, но и как се казва. Красноречието е и в звука, в интонацията, не само в думите“, подчерта една от легендите на БНР.

Чухме и Лидия Михова – друг красив глас от БНР, който познават и в колегията на филмовия дублаж, както и любителите на аудио книги.

„Наистина има и съдържание, и начин на отправяне на посланията. Ако имаме красив глас, заслугите не са наши. Дори и да имаш лек говорен дефект или диалект, най-важното е това, което казваш, което мислиш“, отбеляза тя.

Няма да е чудно, ако чуете гласа на Симеон Владов, а си представите Алек Болдуин, Брад Пит, Антъни Хопкинс, Джак Никълсън или Брус Уилис, защото българският актьор ги е дублирал във филмите за български зрители. Честитихме му Деня на гласа, докато репетира в театър „Сълза и смях“.
Пиесата „Гласове под наем“ ще ни пренесе в студио (кухнята), където се правят дублажи. Участват още Гергана Стоянова, Виктор Танев, Симона Трайкова и Христо Ботев.

Днес е генералната репетиция (с публика), а премиерата е на 22 април.

С тремата разговаря Ива Дойчинова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени