Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на българската конституция

70-годишнина чества Оркестърът при Съюза на юристите в България

Струнният оркестър при Съюза на юристите в България с диригент Веселин Байчев

На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция, професионален празник на юристите. Тази дата е избрана и за честването на 70-години от създаването на Оркестъра при Съюза на юристите в България - концертът ще се състои в салона на Съюза на ул. "Пиротска" 7 от 18 часа. Входът е с покани заради наложените противоепидемични мерки.

В програмата ще прозвучат оркестрови пиеси, оперни арии и дуети от Джузепе Верди, Марин Големинов, Карл Дженкинс, Владо Любенов и др.

Основан през 1950 г. като симфоничен оркестър, след 1990 г. съставът остава само струнен, често изпълняващ и произведения за пиано и оркестър, както и съпровождащ изпълнения на гостуващи певци. Вярната публика на оркестъра присъства на няколко концерта годишно, обикновено безплатни.

Оркестърът при Съюза на юристите в България е носител на сребърен медал от Шестия републикански фестивал на художествената самодейност през 1984 г. и на "Златна лира", връчена от Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2002 г. Заслуги за успеха на оркестъра през годините имат ръководителите му: Марин Иванчев, проф. Йосиф Радионов и Веселин Байчев - негов диригент от 2013 г. до днес.

Интересни подробности за историята и работата на Струнния оркестър при Съюза на юристите в България, както и за програмата на предстоящия концерт, разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестро Веселин Байчев. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!