Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

Снимка: Фейсбук, личен профил

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда.

Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за реализирането на творчески идеи.

Целта на фондация “ПОдЛЕЗНО“ е по ефективен и ефектен начин за обновяване на подлези, надлези, училища, детски градини, социални центрове, споделени пространства и като цяло места в нужда.

Как ще става това, коментира своеобразният артдиректор на инициативата Димитър Стафидов. Димитър е завършил специализирано образование, включващо квалификации в областите Визуално изкуство, Дизайн, Математика и Бизнес в Brentwood School в Англия, след което се връща в България и записва да учи кинорежисура. След дебютния си късометражен филм "Разговор с Ал - Talking to Al" работи на свободна практика в областта на видео- и аудиопродукцията, наред с дейността си във визуалното изкуство и "ПОдЛЕЗНО”.

Димитър Стафидов е главен герой в “Нашият ден“.

Димитър Стафидов“ПОДлЕЗНО“ изрисуваха стените на “Инфекциозна болница“

“Това беше един проект, който направихме от Министерство на културата, фонд “Култура“, програма “Дебюти“. Искахме един много талантлив клас от 51-во училище да се изяви в градското пространство, за първи път със спрейове.

Децата са суперсвежи и много талантливи, казаха че е било много забавно да рисуват със спрейове, защото досега не го бяха правили и се оказаха супердобри в това. Много бързо завършиха всичко, буквално половината стена беше готова за един ден, всичко отне около четири дена работа, което не очаквах.

Там е нарисуван стенопис, в който са изобразени докторите от тази болница и докторите в България, които са на първа линия в борбата с Covid-19. Трябваше да ги нарисуваме с маски, защото за тях е задължително да бъдат с тях. Решихме да изобразим очите като най-изразителната част от тях. Надявам се да сме успели да предадем достатъчно добре емоцията.



Много искахме да направим и реални доктори от болницата, но решихме, че не е много разумно никой от нас да влиза вътре, докато те лекуват, поради риск децата да се заразят, ние да се заразим и да пречим на лекарите. А и самата директорка на болницата помоли да не правим разпознаваеми лица понеже вътре са екип и не иска да има колеги, които отсъстват от картината. Затова се наложи да изобразим лекари от снимки от интернет и от различни статии. 

Информираме се от новините и от това, което всички изживяваме. Докато рисувахме, от болницата дойдоха двама доктори, изразиха благодарност и бяха много емоционални за това, което правим.“

Пандемията

“Приемаме ситуацията като всички останали, надявам се сериозно. Пазим се, дори когато сме с децата, които рисуват, носим маски. Спазваме дистанция и всички мерки. Лично не съм имал лош случай около мен, мисля, че и те. Надяваме се да остане така.“


Проектите

“Като организация, първо започнахме да се занимаваме с подлези, мисля, че имаме около 8 подлеза, може да са 9 или 10. В момента работим над “Литературен подлез“ за есента, над пазарчето “Иван Вазов“ в район “Триадица“. Освен подлези сме правили и детски градини, стени, както в случая. Интериори, екстериори, градинки – доста проекти станаха.“

Променя ли се мисията

“Още от началото искахме да излезем извън подлезите, чудехме се как да стане. Постепенно започнахме да правим и други пространства. Името си остана, понеже за седем години не успяхме да измислим по-умно.“


Екипът

“В началото бяхме много повече хора, постепенно някои започнаха работа и други ангажименти. Останахме двама най-главни, но покрай нас има хора, които се включват много ентусиазирано на проектна база. Заформи се по-друг тип екип.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна