Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо редовно заседание на НС: Спорове и критики към разформироването на НОЩ

Снимка: Ани Петрова

Темата за разформироването на Националния оперативен щаб стана основна за първото редовно заседание на новия парламент.

С кворум от 216 започна днешното заседание – повече от час депутатите спориха за програмата, в която като извънредна точка бе вкарана оставката на кабинета.

Народните представители спориха дали трябва да бъде гласувана или директно приета, а също и по въпроса за националния План за възстановяване и устойчивост, който вече е депозиран в деловодството на НС и дали трябва да влезе за обсъждане днес.

Голяма част от заседанието премина с декларации на парламентарните групи, които осъдиха разформироването на Националния оперативен щаб.

Александър Симидчиев от „Демократична България“ настоя НОЩ отново да възобнови дейността си и да не се играе със страховете на хората:

„Покрай политическото позициониране обаче се губи нотката на хуманност, която и без това едва се чуваше в последните месеци. И рано или късно цената ще бъде платена, но когато решенията се измерват с човешко здраве и невъзвратима загуба на живот, тази цена е непосилна".

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че кризата трябва да бъде управлявана от експерти, а решението какъв да е органът може да бъде взето от парламента:

„Би следвало парламентът да се произнесе какъв да бъде следващият орган, който да се занимава с управлението на кризата. Или да чуем премиерът в оставка Борисов какво предлага. По какъв начин ще се управлява здравната криза“.

От ДПС посочиха, че разпускането на щаба е недопустимо, контрол върху пандемията реално вече няма и не е ясно какво се предлага след разпускането на НОЩ, който е давал някаква сигурност на обществото. Кабинетът е длъжен да изпълнява правомощията си, въпреки че е в оставка. Движението настоя да има орган, който да отговаря за контрола над пандемията.

Георги Михайлов от БСП заяви, че НС трябва да се намеси след „създалия се здравен хаос“:

„Но оставането на държавата в момента без управление на кризата и действително това, което се каза, без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб създава много неприятни въпроси и буди още повече страхове у хората. Затова нашето предложение към уважаемите колеги от цялата зала е сега в края на този ден, когато се избира комисия за здравеопазване, една от първите задачи на тази комисия е да анализира, да даде своето мнение в интерес на българската нация“.

Даниела Дариткова от ГЕРБ обърна внимание на противоепидемичните мерки в сградата и на факта, че много от народните представители не носят маски, а здравният министър в оставка Костадин Ангелов обяви пред депутатите:

„НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите, след като не спазваме законите в страната“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени