Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: 80% от анкетираните отчитат влошени икономически показатели

| обновено на 16.04.21 в 17:48
Снимка: БГНЕС

Бизнесът очаква по-бързи и адекватни мерки за подкрепа в условията на криза, показва проучване на Българската стопанска камара, проведено тази седмица.

Повече от половината предприемачи изпитват затруднения при погасяването на банковите кредити след изтичането на банковия мораториум.

80 на сто от анкетираните отчитат влошени икономически показатели за компаниите си.

Половината от участниците в проучването прогнозират, че ще успеят да се възстановят икономически до края на 2022 година, а 18 на сто - още до края на тази година. 0,4% декларират, че са прекратили дейността си.

74 на сто от анкетираните разчитат на мерки за подкрепа на заетостта, а 68 процента се нуждаят от ликвидна подкрепа.

Като предложение за подобряване на държавната подкрепа от бизнеса посочват ускоряване на процеса и намаляване на бюрокрацията по предоставяне на помощта, отлагане или опрощаване на местни данъци и такси, запазване на по-ниската ставка на ДДС за ресторантьорския бранш.

Голяма част от анкетираните очакват удължаване срока на действие на съществуващите мерки и правят конкретни предложения за промяна, така че по широк кръг от фирми да могат да се възползват от тях. 

Бизнесът очаква по-бързи и адекватни мерки за подкрепа в условията на криза, показва проучването

Председателят на Стопанската камара Радосвет Радев коментира:

"Добрата новина е, че все още има живи данъкоплатци в българския бизнес. Лошата новина е, че българската икономика не е белгийската, която може да си позволи 591 дни да няма правителство. Ако трябва да говоря за настроението на бизнеса, то не е нито одобрение на отиващото си правителство, нито подозрение в това, което идва. Едно безпокойство се заменя с друго безпокойство".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!