Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети на адв. Генов към слушатели

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

| обновено на 16.04.21 в 14:39
Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“.

Първият въпрос касае разноските в съдебното производство. Той е зададен от Елица Попова от Карлово.

Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по начало не са претендирани.  

В два от текстовете на Гражданския процесуален кодекс има такава възможност да се поиска изменение и допълнение на решението в частта за разноските. Това е член 248 от Гражданския процесуален кодекс. Интересното за него е, че такава възможност може да се ползва от тази страна, която, след като получи съобщението за решението, в срока за обжалване, който е 14-дневен, решението от първата инстанция може да се обжалва пред втората инстанция, която за София е СГС, за провинцията от Районния съд – втората инстанция е Окръжният съд. 

Така че този член 248 от Гражданския процесуален кодекс разпорежда, че в срока за обжалване както ищецът, така и ответникът може да поиска съдът да допълни или измени решението в частта му за разноските. Характерно за изпълнението на този текст е да е направено обаче едно условие, без което не може. Това е условието на чл. 80 от ГПК, който изисква да се представи от съответната страна списък на разноските. Има случаи, когато и двете страни представят списък на разноските. За ищеца това е държавната такса, евентуално депозит за експертиза, евентуално държавна такса за някои допълнителни искания – за съдебни удостоверения или друго, важна част е и платеният адвокатски хонорар. За ответника – адвокатски хонорар, депозит за експертиза евентуално и т.н.

Анелия Торошанова и Захари Генов

В звуковия файл можете да чуете още отговора на адв. Генов на въпроси, свързани със Спиране на изпълнително дело, Закон за 10-годишната давност.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна