Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова оглави комисията, която ще ревизира управлението на Борисов

| обновено на 16.04.21 в 15:52
Татяна Дончева и Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха създаването на временна комисия, която ще ревизира управлението на Бойко Борисов. 214 депутати подкрепиха предложението. Депутатката от ИМВ Мая Манолова ще оглави комисията. За нея гласуваха 147 народни представители. Комисията ще ревизира период от 10 години. За зам.-председател бе избран Георги Георгиев от „Има такъв народ“.

В срок от 3 месеца Комисията ще проверява последните четири години от управлението на премиера Бойко Борисов.

Към първоначално предвидените дружества, органи и ведомства, обект на проверкатаq ще бъдат и предложени от различни парламентарни сили.
"Всички, които са вземали и давали, трябва да носят своята отговорност", заяви Манолова, която е вносител на решението за създаване на комисията и добави 
"Изваждането на мутрите от управлението върви с доказателствата за техните престъпления. С това ще бъдат ангажирани, след приключване работата на Комисията, съответните правораздавателни органи".

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Дани Каназирева, Маноил Манев, Тома Биков, от - ИТН Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски, от БСП - Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев, от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кючюков, Адлен Шавкед, от ДБ -  Иван Димитров, Борислав Сандов, Калоян Янков, от ИМВ Мая Манолова,. Драгомир Ошавков, Андрей Вълчев.

Със спорове и взаимни обвинения преминава дебатът в пленарната зала във връзка със създаването на комисията.

Парламентарните групи направиха различни предложения, които бяха за допълването му. Има предложения тя да е постоянна, но това трябва да бъде упоменато в новия парламентарен правилник, който трябва да бъде готов в понеделник, както и дали тя да обхване периода от последните 10 години.


От ДПС посочиха, че ще подкрепят предложението, но Йордан Цонев поиска да отпаднат пенсионните дружества, тъй като те вече са проверявани от българските и европейските регулатори и още

"Защото пенсионните дружества са изцяло частни компании и българският парламент няма как да се занимава с проверка на частни компании. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи създаването на тази комисия и ще участва активно в нейната работа".

От ГЕРБ заявиха, че категорично ще подкрепят предложението и поискаха комисията да бъде постоянна. Любен Дилов допълни:

"И ако това не е един пропаганден акт, защото другото ми опасение е, че е такъв акт. Един простичък факт, вие създавате нов министерски съвет. Вашите нови министри вадят всичко от чекмеджетата и виждат отлично какво се е случило. Викат, не ги канят в Народното събрание, а заповядват на управителите на фирмите с държавно участие да се явят и да докладват и след това, разбира се дават на прокуратурата, на съда. Конкретното ни предложение е комисията да стане постоянна". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!