Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стамболов - Сула за новия Парламент:

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

Иван Стамболов - Сула
Снимка: Личен архив
“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от всички желаещи”. Така коментира новия политически сезон в Народното събрание писателят и политически анализатор Иван Стамболов - Сула.

По думите му в условия на демокрация няма как да очакваме да се сбъдне надписът от историческата сграда на Народното събрание “Съединението прави силата”. За мълчанието на Слави Трифонов Сула коментира, че трудността при него е продиктувана от това, че лесно се говори от телевизионния екран, но ако у него попадне мандат за съставяне на правителство и реши да го реализира, ще бъде изправен пред “нечовешка трудност”.

Относно желанието на партията на Трифонов да бъде въведен мажоритарен вот и в последствие оставянето на този въпрос отворен за момента, Иван Стамболов коментира, цитирайки Симеон Сакскобургготски и прословутата му реплика ”Когато му дойде времето”.

Защото, според него, въвеждането на мажоритарен вот, за намаляване на броя на депутатите или за намаляване на субсидиите за партиите, е проява на ултра популизъм, който може да има някаква стойност преди изборите, а след тях става вреден.

Чуйте още от коментара на Иван Стамболов-Сула пред Данаил Конов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени