Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати: Още пари в плана за възстановяване и удължаване на Covid мерките

Снимка: архив

Работодателите и синдикатите у нас поискаха повече пари по Националния план за възстановяване и устойчивост и удължаване на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса до края на годината. 

Предложенията са внесени в обръщение до народните представители, с искане за среща през следващата седмица.

Бизнесът и синдикаките са формулирали допълнителни предложения към Националния план за възстановяване и устойчивост и настояват те да бъдат вписани още до 30-ти април, така че документът да стигне навреме в Брюксел и страната ни да получи първите плащания по него от тази есен:

"Да доразвием трите фонда - за технологична модернизация, за "зелен преход" и дигитализация. Настояваме към вече наличните 900 милиона да се допълнят 400 милиона допълнително и общият ресурс да стане милиард и 300 милиона. Това са парите, които най-лесно ще стигнат до фирмите. Ваучерната програма за базовите дигитални умения в момента е финансирана с 200 милиона. Смятаме, че трябва да стигне до 500 милиона лева. И последната мярка, която искаме депутатите да чуят от нас, е допълнителен 700 милиона ресурс за насърчаване на производството и съхранение на ел.енергия от ВЕИ за собствени нужди, на предприятия и домакинства", обяви Пламен Димитров от КНСБ.

Бизнесът поиска удължаване на антикризисните мерки в подкрепа на индустрията и заетостта до края на годината. Специално за безработните Евгени Иванов от КРИБ посочи:

"За всеки нает безработен държавата ще помогне на работодателя с минимална работна заплата, здравни и социални осигуровки, плюс платен отпуск".Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.