Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон към Зеленски: Усилията са да предотвратим ескалацията на напрежение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон прие на среща държавния глава на Украйна Володимир Зеленски на фона на напрегнатите отношения с Русия и разполагането на руски войски на украинската граница.

Политическа и дипломатическа подкрепа пред взривоопасно нарастващото напрежение с Русия - това очаква украинският президент Зеленски от срещата си с Еманюел Макрон.

Към нея на видеоконференция се присъедини германският канцлер Ангела Меркел и въпреки че срещата е опит на Франция и Германия да продължат ролята на посредници в конфликта, тя е далеч от формата на Нормандската четворка без участието на ключовия играч Русия, а крехкото споразумение от Минск е заплашено.

"Всичките ни усилия са да предотвратим ескалацията на напрежение", "суверенитетът на Украйна е застрашен" - бе заявено в съобщение на Елисейския дворец.

За украинския президент мирният процес е спрял, след като десетки хиляди руски войници са разположени на украинската граница, докато Русия от своя страна обвинява в пропаганда и провокации.

Володимир Зеленски настоява за подкрепа по извънредно деликатната тема за присъединяване на Украйна към НАТО и ЕС - и двете хипопетитични и далечни засега на фона на враждебното отношение на Москва.

Срещата протича в контекста на натиска върху Русия от страна на новата администрация на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени