Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов
Снимка: Бояна Андреева, БНР

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите. 

Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор Любен Йотов.

Архитект по професия, цигулар по призвание и много добър шахматист със сериозни постижения, Йотов казва, че музиката и шахматът го поддържат млад.

Шахматът има това свойство, че може да прави хората щастливи, като музиката.“

Като студент последна година участвал в конкурс за първа цигулка в Държавния музикален театър и бил приет. Конкурентите му били професионалисти, той – любител. Прекъснал тази обичана от него работа в Оперетата, когато завършил и го изпратили по разпределение.

Желанието да изпълняваш, вътрешният устрем към музиката е генетично заложен, вярва Любен Йотов, който като самодеец е обиколил Европа няколко пъти. Твърди, че в самодейния оркестър чувствата на хората един към друг са по-благородни от тези в професионалния оркестър.

Човек трябва да има чувство за хумор и да е самокритичен, казва ветеранът музикант.

„Старостта се е отдалечила. Движението е важно – аз, ако си седя вкъщи, да съм труп отдавна. Тръгвайте пеша, никакви коли! Аз през живота си кола не съм имал. Турист съм бил“, разказва Любен Йотов в интервю за БНР. 

Самодеецът смята, че има „екзистенц минимум задължения към обществото“, които трябва да изпълниш, защото ако бягаш от тях, „те наказва провидението“. Предполага, че след като е жив на тези години, още някаква задача го чака за вършене.

Негови любими композитори са Моцарт и Чайковски. „Те като че ли ме подреждат вътрешно.“

Цялото интервю с Любен Йотов в предаването „Сценична треска“ слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.