Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия порица Великобритания, че е подкрепила САЩ в осъждането на руския кибершпионаж

Руски дипломати порицаха Великобритания, че е подкрепила Съединените щати в осъждането на руския кибершпионаж, включително намеса в избори и серия от кибератаки чрез технологичната компания „Солар Уиндс“.

Британският посланик в Москва Дебора Бронерт е имала среща днес в руското външно министерство, съобщи „Гардиън“. Дебора Бронерт се срещнала с руски дипломати само часове след като руското посолство в Лондон заяви по повод на разпространените от Великобритания данни за кибершпионаж на руската служба за външно разузнаване, че това не е „нищо повече от опит да се играе по свирката на Съединените щати“.

От британското посолство в Москва уточниха, че Дебора Бронерт не е били привикана в руското външно министерство, а това е била предварително уговорена среща. Бронерт е напуснала министерството след един час без обаче да отговори на въпроси на журналисти.

Вчера руският посланик в Лондон бе привикан във Форин офис, където бе изразена загрижеността на британското правителство от злонамерените действия на Русия и бе изразена подкрепа за наложените от американския президент Джо Байдън санкции.

Руският посланик отговори, че това е пореден провал на критиците на Русия да гарантират собствената си киберсигурност и по стар навик сега обвиняват Москва. 

Русия удължи забраната си за полети към Обединеното кралство до 1 юни под претекст, че се опасява от новия британски вариант на коронавируса. Както е добре известно обаче, пише иронично „Гардиън“, половината от населението на Великобритания вече е получило първа доза ваксина, докато в Русия едва по-малко от 10% са с първа доза от руската ваксина „Спутник V“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна