Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти в САЩ продължават прегледа на ваксината на J&J и през следващата седмица

Ваксина срещу коронавируса на Johnson & Johnson
Снимка: БГНЕС

Американските здравни власти ще се срещнат отново през следващата седмица, за да обсъдят дали трябва да продължи паузата при прилагането на ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson, след като беше отложено гласуването по въпроса по-рано тази седмица.

Консултативната комисия на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) ще заседава отново на 23 април, заяви в петък висш американски здравен служител, съобщава Ройтерс.

Продължаващата пауза "ще даде допълнително време за преглед на всички допълнителни случаи, които могат да постъпя, и за може комисията да извърши пълна оценка на риска", заяви в петък директорът на CDC д-р Рошел Валенски по време на пресконференция.

Американските здравни регулатори препоръчаха по-рано тази седмица употребата на ваксината на J&J да бъде временно спряна след съобщения за шест случая на редки мозъчни кръвни съсиреци при жени, получили ваксината в Съединените щати, където досега бяха имунизирани с нея около 7 млн. души.

В сряда консултативният комитет към CDC призова за повече данни, преди да вземе решение как и дали да възобнови употребата на еднодозовата ваксина.

Валенски също така посочи, че доставките на ваксините срещу Covid-19 на компаниите Moderna и Pfizer ще останат силни, въпреки че предоставянето на ваксината на J&J остава на изчакване.

"Продължаваме да работим с аптеките, щатите и FEMA (Федералната агенция за управление при извънредни ситуации), за да гарантираме, че доставките на ваксини остават стабилни в цялата страна", каза тя.

По-рано в петък агенция Ройтерс съобщи, че богатите страни се запасяват с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna с оглед на опасенията около ваксините на J&J и на AstraZeneca.

Рошел Валенски заяви, че е силно загрижена от нарастващите случаи на Covid-19 в САЩ, предизвикани от облекчаването на рестриктивни мерки на щатско ниво, целящи ограничаване на предаването на коронавируса и разпространението на по-заразните нови коронавирусни варианти.

Среднодневният брой на случаите на Covid-19 в САЩ през последните 7 дни е 69 500, като хоспитализациите са се увеличили с 5% до 8%, а ежедневните смъртни случаи са нараснали за трети пореден ден, добави Валенски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна