Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия представи списъка с 8 висши американски служители със забрана да влизат в страната

Русия затвори границите си за няколко високопоставени настоящи служители в администрацията на американския президент Джо Байдън и няколко бивши служители на Белия дом. Санкционният списък е публикуван на интернет страницата на руското министерство на външните работи.

В списъка фигурират общо осем души, сред които са генералният прокурор на Съединените щати Мерик Гарланд, министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, президентският съветник по вътрешна политика и бивш постоянен американски представител в ООН Сюзън Райс, директорът на ФБР Кристофър Рей, директорът на националното разузнаване Аврил Хайнс и и директорът на федералната служба за изтърпяване на наказанията Майкъл Карвахал.

Бивши служители на американското правителство в руския списък са бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси.

Забраната да посещават Русия е част от ответните мерки на новите американски санкции.

Руските контрасанкции бяха обявени по-рано от министъра на външните работи Сергей Лавров:

"Десет дипломати бяха включени в списъка, който ни беше предаден с молба да напуснат Съединените щати. Ще отговорим на тази мярка реципрочно. Също ще предложим на десет американски дипломати в Руската федерация да напуснат нашата страна".

Американският посланик в Москва Джон Съливан беше посъветван да се прибере в родината си за консултации. Освен това Русия ще забрани наемането на работа на руски граждани и граждани на трети страни в американските дипломатически представителства и значително ще съкрати краткосрочните командировки на служители на Държавния департамент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна