Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домбровскис: Членките на ЕС ще могат да получат първи плащания по възстановителния план през юли

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план, страните членки на Европейския съюз ще могат да получат първите плащания по механизма за възстановяване и устойчивост през юли.

Това каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис след видеоконференцията на министрите на икономиката и финансите.

Той уточни, че с наближаването на първоначалния срок до 30 април, очаква официално да получи доста национални планове за възстановяване и устойчивост в Комисията.

"Ако решенията за ратифициране на собствените ресурси приключат през юни, Комисията може да направи съответните операции на капиталовите пазари и да осигури първите плащания през юли", посочи еврокомисар Домбровскис.

Някои правителства на Европейския съюз ще пропуснат крайния срок до 30 април, за да представят плановете си за възстановяване на Европейската комисия, но все пак е вероятно да представят плановете до няколко седмици след това, заяви още Валдис Домбровскис.

Според него забавянето при подаването на някои от националните планове, в които се посочва как всяко правителство иска да изразходва своя дял от 750-милиардната схема на ЕС, няма да забави схемата като цяло.

"За по-голямата част от държавите членки плановете са в много напреднала фаза и ще бъдат представени или до края на април, или може би след няколко седмици след края на април," каза той.

Сумата, която правителствата на ЕС могат да получат предварително тази година, преди да започнат някоя от инвестициите и реформите, е 13% от общия им дял. Тъй като повечето държави членки ще искат предимно безвъзмездните средства от частта от финансирането, общата парична инжекция на ЕС за тази година вероятно ще бъде около 44-45 милиарда евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна