Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Щефан Шмит: Корпорациите играят много важна роля в американската политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като републиканците изгубиха гласовете на избирателите от различни малцинствени и нискодоходни групи, сега са напът да останат и без финансова подкрепа от големи американски корпорации. Причината е промените в изборното законодателство в редица американски щати, където републиканците са силни. В основата им е ограничаването на свободното гласуване чрез редица мерки, които фактически да попречат на избирателите да упражнят правото си на глас. Това накара изпълнителните директори на могъщи корпорации да излязат с общо становище, с което се противопоставят на инициативата на републиканците и защитават широките изборни права. В Съединените щати, когато бизнесът говори, всички слушат внимателно

Какво послание се крие зад острата реакция на богатите, които по принцип подкрепят повече републиканците? Проф. Щефан Шмит, който преподава в университета в Айова, отговори за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“:   

Американската избирателна система е много сложна заради федерализма. Той дава много голяма власт на всички 50 щата и някои региони. Едно от правомощията, които имат властите на ниво щат е, че те могат да определят правилата, по които се провеждат изборите. Всеки отделен щат има много силни права, които позволяват, например, да се определя продължителността на изборния ден. Друг казус, който във всеки щат е уреден по различен начин, се отнася до бюлетините, с които се гласува по пощата. В някои от щатите те се изпращат до избирателите, без те предварително да са съобщили, че искат да получат бюлетина, с която да упражнят правото си на вот по пощата. На други места бюлетините се изпращат само на избирателите, които предварително са заявили такова желание. Заради това се стига до конфликт между щатите и федералното правителство, което се предполага, че трябва да гарантира равни права на всички избиратели да упражнят правото си на вот по честен и достъпен начин. Или с други думи - единият проблем са различните правила в различните щати. Проблем номер две е, че републиканците и демократите имат съвсем различни цели и виждания как трябва да изглежда избирателният процес. 

Практически републиканците са обезпокоени от вота на малцинствата - говорим за чернокожите и латиносите, защото при тях има съвсем ясна тенденция за силна подкрепа за демократите. Ето защо в щатите, където има републиканско управление, както е в Айова, където аз живея, се прави всичко възможно гласуването да стане малко, или дори много по-сложно, така че хората от малцинствените групи да бъдат затруднени. И точно сега демократите предлагат законова промяна, наречена „За хората“, която вече е в Конгреса. С нея ще се отнемат част от правата на отделните щати и ще се прехвърлят на федералното правителство“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Обръщате внимание на расовите различия, а всички знаем, че често хората от определени раси са по-нискодоходните в Съединените щати. Как трябва да четем между редовете предложенията на републиканците и демократите - само като расов проблем, водещ до съответното поведение на гласоподавателите от тези групи, или не съвсем?

Мисля, че основната причина е, че електоратът на републиканците се свива, защото младите жени, особено в предградията и малцинствените групи все по-активно подкрепят демократите. Ето защо републиканците се опитват да забавят този отлив, като променят процедурите по начин, който би затруднил поддръжниците на демократите да отидат до изборните секции или да получат бюлетини за гласуване по пощата, какъвто бе много голяма част от вота миналата година. Това бяха най-мащабните избори в историята на Съединените щати от гледна точка на избирателната активност. Една от причините беше, че заради пандемията от Covid-19 много избиратели решиха да гласуват по пощата и дори в щати, където доминират републиканците, какъвто е Айова, бяха изпратени бюлетини именно за такъв вот. Републиканците обаче се чувстват застрашени от демократите, които бавно се превръщат в голямо мнозинство. Това ще отнеме от силата на републиканците.

Да, расовият елемент съществува, защото 90% от чернокожите и близо до 90% от латиносите подкрепят демократите. Ограничаването на възможността им да упражнят правото си на глас е един от инструментите, които републиканците виждат, за да забавят спада в електоралната си подкрепа. Много е трудно да се повярва и да се приеме, че това се случва именно в Съединените щати - държавата, която винаги се е борила за честни избори в другите страни.

Да не забравяме, че в политиката има много пари. Законът, който демократите се опитват да прокарат на федерално ниво, ограничава и сумите, които компаниите, фирмите и много богатите хора могат да дават за политически цели. В американския политически живот има много пари, той е изключително скъп, но според закона сумите и техният произход до голяма степен могат да останат скрити. Това също е трудно да се приеме, но голяма част от постъпленията в партийните каси може да са от организации, които не са длъжни да доказват произхода на средствата. Демократите са убедени, че това трябва да се промени. Ето защо и тук, както и по много други въпроси, се води много сериозна битка.

Виждате ли връзка между високата обществена чувствителност към расовата дискриминация, движението Black Lives Matter и инициативите за промени на щатско и на федерално ниво. Само резултатът от президентския вот ли провокира това поведение на републиканците и демократите?

Има връзка, защото чернокожите американци станаха много активни. Ежедневно научаваме за застреляни чернокожи. Появиха се движения като Black Lives Matter, чернокожите започнаха да протестират и това разтревожи републиканците. Със сигурност има връзка, но тя не е съвсем ясна. Чернокожите са подкрепяни повече от демократите и съответно те от своя страна подкрепят именно тази партия. Расовият въпрос винаги е бил много важен в Съединените щати и след избори партиите се възползват от даденото им от суверена право, следователно действат. Това прави Байдън, въпреки че демократите към момента имат съвсем малко мнозинство.

Щатите, в които управляват републикански губернатори и законите се пишат от републиканци, променят изборните правила, които ограничават възможността хората да гласуват лесно в деня на вота. Това се разбира като политика, която рефлектира основно върху гласоподавателите на демократите. Аз лично смятам, че това е грешка. Възрастните избиратели в Айова, а и в много други щати, подкрепят основно републиканците. Те бяха силно облагодетелствани от факта, че могат да получат бюлетината си вкъщи и да упражнят лесно правото си на глас. Тръмп получи много голяма подкрепа на последните избори. 74 милиона американски дадоха гласа си за него и аз смятам, че това е частично заради възможността да се гласува по пощата. Ако това се промени, републиканците ще пострадат толкова, колкото и демократите, защото именно възрастните хора гласуват за републиканците.

Чета все повече анализи, според които от отнетите възможности ще пострадат много повече възрастните избиратели на републиканците, а не хората от малцинствата. Възрастните хора не могат да се редят с часове на опашки, за да влязат в избирателната секция. На някои места републиканците ограничават и броя на секциите, така че навън се извиват безкрайни опашки, чакането е много дълго. В Джорджия има дори радикални текстове, според които не е възможно да се раздава вода на чакащите да гласуват избиратели. Ноември, когато са президентските избори в Съединените щати, може да е изключително горещо. 

Обърнахте внимание на ролята на корпорациите. През седмицата стотици ръководители на много големи компании изразиха общо становище срещу ограничаването на избирателните права. Те нарекоха правото на глас „кръвоносната система на нашата демокрация“. Защо е важно за тях да защитават правата на избирателите?

Американските корпорации осъзнават, че това е важно за репутацията им... Корпорациите играят много важна роля в американската политика. Те подкрепят кандидати, осигуряват финансиране за предизборните им кампании. Те могат да накажат местните власти чрез намаляване на инвестициите в даден щат или директно чрез преместването на бизнеса си на друго място. Компаниите в Съединените щати подкрепят демокрацията, а основното право при нея е това да гласуваш... Ограничаването на правата не засяга само малцинствата, чернокожите и латиносите, а всички. Има хора, които работят на три места и за тях просто е невъзможно да отидат да гласуват. Единственият вариант за тях остава да го направят по-рано по пощата. 

Корпорациите очевидно са много доволни от действията, предприети от Байдън и демократите. Икономиката демонстрира сила, безработицата непрекъснато спада. Тръмп каза, че финансовите пазари ще се сринат, ако демократите и Байдън са на власт, обаче те удрят рекорд след рекорд. Тази седмица Дау Джонс завърши на исторически най-високото си ниво. Да, данъците се увеличават, само че големите корпорации не ги плащат в Съединените щати. Да вземем „Епъл“ за пример - те използват дъщерни компании в европейски държави като Ирландия или на други места, където се възползват от преференциалните данъчни режими. 

Как цялата ситуация с изборното законодателство ще се отрази на междинния вот догодина и на следващите президентски избори през 2024 година?

Мисля, че на ниво отделни щати ще продължи гласуването на закони, които ограничават възможностите за упражняване на правото на глас. По отношение на закона, който демократите подготвят за отнемането на част от правата на щатите - той вече мина в Камарата на представителите и предстои да бъде обсъден в Сената и ми се струва, че няма да може да бъде приложен за междинните избори догодина. Тогава ще се избират членове на Камарата на представителите и на Сената, губернатори. Президентският вот ще бъде през 2024 година, но аз не съм убеден, че законът на демократите ще бъде приет и до тогова. Той просто има нулева подкрепа сред републиканците, но демократите са длъжни да опитат да го прокарат. 

Демократите се надяват, че след междинните избори ще успеят да останат мнозинство в Камарата на представителите и Сената. Само че с тези стрелби, протестите на движението Black Lives Matter, насилието в Чикаго, Минеаполис и други места, демократите трупат негативи. Освен това те са считани за отговорни за тези протести и голяма част от избирателите се уплашиха, което доведе дори до отлив в подкрепата за демократите. Просто много от неутралните избиратели предпочетоха да не се регистрират, за да не бъдат определени като демократи или републиканци.

За мен продължаващата ескалация на протестите и последващото насилие, както и мигрантската криза, задълбочаващият се проблем с непридружените деца мигранти от Централна Америка и други места, не са в полза на демократите. Те са много опасни заплахи за демократите и представителството им в Камарата и Сената. Демократите също са много разтревожени по този въпрос. 

Цялото интервю с проф. Щефан Шмит можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени