Eмисия новини
от 12.00 часа

17 април - Световен ден на хемофилията

| обновено на 17.04.21 в 14:13
Снимка: архив

С пускане на червени балони в небето пред Националния дворец на културата в София беше отбелязан днешният Световен ден на хемофилията. Организатор на флашмоба в знак на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването беше Българската асоциация по хемофилия.

Целта на инициативата е да се покаже, че хората с хемофилия са единни, че не се различават от останалите, че заболяването не е смъртна присъда присъда и че лицата  с подобен проблем могат да живеят нормално. Това обясни председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев:

„Да информираме обществото, че тези хора, първо съществуват в обществото, че не трябва да се страхуват от тях, че това е рядко генетично заболяване, не е заразно, тези пациенти могат да бъдат съвсем адекватни членове на обществото, да ходят на училище, да работят. Продължителността на живота им е вече съизмерима с общата популация“.

Държавата засега осигурява лекарствата, които не са евтини, но все пак има определен проблем – лечението е до 18 и над 18 години, отбеляза Паскалев:

„Има профилактика за децата с хемофилия особено с тежките форми. Не така стои въпросът с пациентите над 18 г. Те са ограничени и в профилактиката“.

В знак на съпричастност към хората с хемофилия, привечер в червен цвят ще бъдат оцветени НДК, параклис-мавзолея „Св. Георги“ в Плевен и други сгради в страната.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.