Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се заплахата от инвазивните чужди видове за местното биоразнобразие

Южен парк в София.
Снимка: Ани Петрова

От фондация „Информация и природозащита“ предупреждават, че  инвазивните чужди видове представляват бързо нарастваща заплаха за местното биологично разнообразие. Растенията, които не са естествено разпространени, а внесени в природата от други държави, могат да увредят околната среда и селскостопанската продукция, както и да предизвикат здравословни проблеми у хората като астма, алергии и кожни заболявания. 

Ежегодно разходите на ЕС за борба с инвазивните видове и причинените от тях щети достига 12 милиарда евро. Традиционно появата на растенията е в резултат на човешките дейности - коментира специалистът по ботаника Димитрина Ботева: 

"Пътуване в различни страни, донасяне на семена, използване за различни цели -  от декоративни до производство на дървесина, до укрепване от ерозия. Все повече се засилва проблемът и с интернет-търговията". 

Повечето инвазивни видове имат мощни механизми за размножаване и оцеляване. Растението Фалопия попада в списъка на опасните нашественици: 

"Тя прави големи обраствания, които много трудно се премахват. Има такива в Южния парк доста". 

Друг вид, представляващ заплаха е амброзията, която може да доведе до 50% намаляване на добивите. Ранното откриване и повишаването на информираността на обществото са сред условията за спечелване на битката срещу инвазивните видове. 

"Когато се почистват градините, да имаме предвид и това, какво точно засаждаме и да внимаваме къде изхвърляме останки, семена и коренища", посочва Ботева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени