Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна европейската кампания „Търси се лечебната иглика“

Започна кампания „Търси се лечебната иглика“
Снимка: bbf.biodiversity.bg

България се включва в европейската кампания за гражданска наука "Търси се лечебната иглика". Поканени са всички любители на природата да дадат своя принос в изследване на вида и да помогнат за опазването му на европейско ниво. Кампанията започва първоначално в Естония през 2019 година, но днес вече повече от 20 държави се присъединяват към нея. Всеки участник в кампанията трябва да изпрати информация на www.cowslip.science.

У нас благодарение на Българската фондация "Биоразнообразие" и Фейсбук групата "Растенията в България" кампанията "Търси се лечебната иглика" набира популярност.

"Лечебната иглика не е защитен вид. Това е един широко разпространен вид, който се използва от хората от векове. Той е известен със своите лечебни свойства и се използва и като билка, и като съставка в различни лекарствени  фармацевтични продукти", каза за БНР Спас Узунов, координатор "Природозащитни дейности" във Фондация "Биоразнообразие .

В България лечебната иглика може да се намери в цялата страна (с изключение на Странджа). Расте по слънчеви поляни, ливади, в светли гори (дъбови и дъбово-габърови) до 2500 метра надморска височина.

В предаването "Закуска на тревата" Спас Узунов съобщи, че Фейсбук групата "Растенията в България" има 20 хиляди членове от всички райони на България.

"Много малка част от тях се занимават професионално или по-сериозно с ботаника, повечето са хора, които обичат природата и са постоянно навън. Споделят своите наблюдения и открития".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна