Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Операта „Манон Леско“ в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Хосе Кура и Нина Найденова
Снимка: Кремена Данева

Операта „Манон Леско“ на Пучини ще бъде концертно представена на 17 април в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов“. Изпълнението е в памет на Камен Чанев, който ни напусна през 2020 година след боледуване от коронавирус, в разцвета на творческите си сили. През всички години на блестящата си кариера на оперен певец той беше възторжено аплодиран от публиката на българските и световните сцени. За съжаление не можа, както беше предвидено, да участва в този проект заедно с Таня Иванова, жената споделяла живота си с него. За да се случи обаче концертното изпълнение на творбата от Пучини, е голям приносът на световноизвестния аржентински тенор Хосе Кура. Воден от емоцията на съвместните спомени с Камен Чанев и с  приятелски протегната ръка към Таня Иванова той пристигна в Пловдив, за да подготви и дирижира концертното изпълнение на „Манон Леско“.

Почитателите на операта гледаха известния аржентински тенор в постановката „Отело“ на Античния театър през 2019 г. , когато Пловдив беше Европейска столица на културата. Дездемона в този спектакъл беше Таня Иванова. Сега тя  дебютира като Манон, посвещавайки излизането си на сцената на Камен Чанев, както ще направи и Хосе Кура. Той казва, че е станал по-близък с Камен Чанев, когато е дошъл в Пловдив да направи „Отело“.

"И си спомням, че той идваше на репетициите и ми казваше - "Искам един ден да изпея Отело. И уча в момента партията и гледайки теб, уча два пъти повече".

Хосе Кура                            Снимка: Кремена Данева

Връщайки се отново в спомените си, Хосе Кура обяснява и как Пловдив е намерил своето място в сърцето му и защо винаги ще идва тук с удоволствие. Пътят му към вековния град на 7-те тепета започва със скрепено познанство с музикалния и артистичен директор на Опера Пловдив - маестро Диан Чобанов, а пристигайки през 2019 година остава впечатлен и от размаха на работа на директора Нина Найденова и целият ѝ екип.

"Тя се оказа не само менажер с голяма сила и смелост, но и един изключителен артист. Аз изведнъж си казах този театър има всичко, за да функционира добре - прекрасен оркестър, с който за съжаление сега няма да имам възможност да работя по причини независещи от нас заради Covid-19, но аз познавам този хор, имаме един музикален директор, способен и сърцат и един ръководител - гигантски".

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура е първото от поредицата събития от цикъла „Световни артисти“ на Фестивала Opera Open 2021, който пък е част от програма „Наследство“ на Пловдив - Европейска столица на културата, уточни от своя страна директорът на операта Нина Найденова.

По думите ѝ този проект за артистите е изключително сакрален, защото всички са изгубили приятел, колега, но са спечелили всичко, което той им е оставил като наследство.

"Ние продължаваме с него и заради него, но самите ние артистите имахме голям ступор и благодарение на тази подадена ръка от маестро Хосе Кура ние успяваме да повярваме в онова, за което сме призвани и да се върнем на сцената".

Covid-19 безспорно ни промени, но гледаме с надежда напред, допълни Нина Найденова.

Хосе Кура коментира, че "Covid-19 е едно много грозно и лошо нещо, но предизвика един добър ефект върху целия свят, най-вече в нашата работа, защото ние всички една сутрин се събудихме абсолютно занулени.

"Covid-19 ни изравни всички на едно ниво и ни даде да разберем нещо изключително важно за света на спектакъла, което светът на спектакъла по много мъчителен начин откри - ние сме необходими, но сме немислими, т.е. необходими сме, но може и без нас. Това откритие заравни егото, което беше в шоубизнеса. И това ми се струва, че не е лошо. Сега ще видим как шоубизнесът ще капитализира това откритие и този невероятен урок, как ще го остойности". 

Целия репортаж  можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени