Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир "Асеновец" е пълен, няма опасност от наводнения

Язовир "Асеновец"
Снимка: БГНЕС

Язовир“Асеновец", от който Сливен се водоснабдява, количеството на водата е достигнало до 27 млн. кубични метра или около 97% от капацитета му. Очаква се да започне да прелива в малки количества следващата седмица. Това съобщи директорът на ВиК - Сливен, инж. Севдалин Рашев, след като по-рано днес заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров са направили проверка на язовирната стена, язовирната кула и 500 метра от речното корито след язовирната стена. Проверката е направена във връзка с очакваните интензивни валежи.

Съвместната проверка с министър Димитров е показала, че всички съоръжения на язовира са в изправност, съобщи за БНР инж. Рашев.  

"Установихме, че всичко, което се изисква, е поддържано съобразно изискванията и няма нещо, което да притеснява хората. Евентуално, ако прелее, това ще бъде с един – два кубика, което не е никакъв проблем.  

Управителят на ВиК съобщи още, че след като „Асеновец“ е достигнал нужните водни запаси, е включен отново във водоснабдяването на Сливен и е преустановено подаването на помпажна вода.  

"Даже днес министърът разреши и за квартал „Речица“ да използваме вода от язовира", каза той.  

Според инж. Рашев с попълването на целия обем на язовира, който е 28 милиона кубични метра, безпроблемното водоподаване на града е гарантирано за една година напред. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени