Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца нарисуваха впечатленията си от азиатско изкуство в галерия "Квадрат 500"

Галерия „Квадрат 500“
Снимка: Галерия „Квадрат 500“

15 деца посетиха залата за азиатско изкуство в галерия "Квадрат 500" в София и нарисуваха впечатленията си. На децата е поднесен увлекателен разказ.

"Първата музейна разходка включваше примери от Азия, от този екзотичен континент и бяха представени произведения от колекцията на Националната художествена галерия от индийско изкуство, от изкуствота на Мианмар, Бирма, Индонезия. Специално за събитието от музейното депо бяха извадени две традиционни кукли от остров Бали в Индонезия, използвани за театъра на сенките, които само с помощта на джобен фенер оживяха пред децата", каза за БНР Яна Братанова от отдел "Образователни програми" на Националната художествена галерия.

В предаването "Закуска на тревата" Зорница Христова сподели, че е впечатлена от въпросите на децата, които са посетили галерията.

"Част от идеята е да провокираме тяхното въображение, тяхното желание да изследват света сами, те да си повярват, че това, което виждат със собствените си очи, е важно, има значение, че могат сами да откриват".

Зорница Христова, издател и Тодор Петев, изпълнителен директор на Фондация "Моят музей" са автори на книгата "Детски гид за галериите и музеите в София"

"Първата глава в книгата се нарича "Говорещите предмети" и това не е случайно. Тя също се отнася за една различна обиколка в "Квадрат 500", в която разглеждаме художествени произведения, предимно живопис".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна