Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новата постановка в афиша на Сатиричния театър е „Тиха нощ“

Фрагмент от постановката „Тиха нощ“
Снимка: Елена Спасова-Сатиричен театър

Най-новата постановка в афиша на Сатиричния театър в София е „Тиха нощ“ по текстове на британския актьор и драматург Стивън Бъркоф. Спектакълът на Теодор Елмазов се играе на сцена „Комеди бар“. Адаптацията и режисурата са на Валентин Ганев.

За по-малко от час и половина Тео Елмазов влиза в ролята на Хари - стар актьор, който се бори с изолацията и самотата и живее в днешно време, в което празниците (в случая Коледа) са се превърнали в маратон за снабдяване с храна, напитки и подаръци, а нощта на Рождество отдавна не е тиха, защото на преден план е мощен арсенал от фойерверки.

„Тиха нощ“ е компилация от три пиеси на Стивън Бъркоф - „Коледата на Хари“, която заема основна част от спектакъла и “Актьор” и “Куче”.

Фрагмент от постановката „Тиха нощ“           Снимка: Елена Спасова-сатиричен театър

Валентин Ганев казва, че Теодор Елмазов е първопричината за появата на „Тиха нощ“ в афиша на Сатирата, защото постановката е с повод - неговата 60-та годишнина. Юбилеят беше през юли 2020-та, но като всичко (не само в културната сфера) Covid пандемията пренареди плановете.

"Ние мисля, че използваме благодарение на Вальо (Валентин Ганев- бел. на редактора) точно този принцип действието, етюда, играта да е само като щрих, да се отбелязва и да се минава нататък, защото тук са всички жанрове, много текст, много работа, много етюди и за да не доскучее и да има разнообразие - принципът е започваме, правим, достигаме донякъде и се скача веднага в следващото", каза за БНР Теодор Елмазов.

"Тео (Теодор  Елмазов-бел. на редактора) намери сборника на Стивън Бъркоф, ние прегледахме пиесите още един по-голям обем от това, което сме вкарали тук. Предложихме на Михаела Кацарова да ги преведе и направихме тази адаптация", допълни за "Хоризонт" Валентин Ганев.

Фрагмент от постановката „Тиха нощ“      Снимка: Елена Спасова-Сатиричен театър

Сценограф на постановката е Красимир Вълканов, а музикалното оформление е направено от Слав Бистрев.

Кукла в реален човешки ръст с образа на самия Тео Елмазов и мултимедия са специална част от спектакъла - понякога на екрана публиката вижда анимация, а друг път видео, заснето на Витоша с дрон от Стефан Геков.

До края на месеца „Тиха нощ“ може да се гледа на 21 и 29 април. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени