Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе"

Снимка: Радио Шумен

Трима посланици се събраха в Русе, за да присъстват на изложба. Всъщност този дипломатически рейд беше заради жените.

Изложбата "Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе" събра техни превъзходителства посланиците на Словакия Мануел Корчек, на Словения Анджей Франгеш и на Кипър Мариос Кундуридис.

Защо именно в Русе - защото от тук започна изследването на мястото на жените в историята. Основата положиха Ренета Рошкева и проф.Николай Ненов от Регионалния музей и Цвета Ненова от сдружение "Европейски пространства 21". В началото бяха русенските жени - малко известни, но с огромен принос към световното развитие.

Идеята беше оценена и от Дипломатическия културен институт в София и така към българските се присъединиха словачките и чешките героини.

След тържествените и сериозни слова, жените продължиха с дипломацията в неформални разговори. Такъв имаше между Ренета Рошкева от русенския музей и г-жа Дагмар Остранска, Директор на Чешкия център в София.

В младите мъже на Европа и света е надеждата, че ще отпаднат предразсъдъците и стереотипите. Това казва и Ивана Марксфелдова, консул на Словакия.

Изложбата може да бъде разгледана в Историческия музей до 23 май при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени