Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Чехия е наясно от последиците от „фокуси“ като гоненето на дипломати

Прага обмисля да не пуска руски компании в търг за АЕЦ

| обновено на 18.04.21 в 12:08
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „фокуси“.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Те били идентифицирани като служители на разузнаването. Според премиера Бабиш може да имат отношение към взрив в чешки склад за боеприпаси преди седем години.

Няма никакви основания за изгонването на дипломатите от Чехия, заяви за агенция „Интерфакс“ заместник-председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Дмитрий Новиков.

Ако руската страна реши да отговори реципрочно, каквато е обичайната практика в такива случаи, това може да доведе до изгонването на всички чешки дипломати от Москва.

Дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани“.

И доведе до отмяна на планираното в понеделник посещение в Москва на чешкия вицепремиер Ян Хамачек. Очакваше се той да преговаря за закупуването на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!