Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Значими жени в историята" събра трима посланици в Русе

„Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“
Снимка: Регионален исторически музей- Русе

Изложбата "Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе" събра техни превъзходителства посланиците на Словакия Мануел Корчек, на Словения - Анджей Франгеш и на Кипър - Мариос Кундуридис. Защо именно в Русе? Защото от тук започна изследването на мястото на жените в историята. Основата положиха Ренета Рошкева и проф. Николай Ненов от Регионалния музей и Цвета Ненова от сдружение "Европейски пространства 21".

В началото бяха русенските жени - малко известни, но с огромен принос към световното развитие.

Идеята е оценена и от Дипломатическия културен институт в София. На официалното откриване в Русе посланикът на Словакия Мануел Корчек каза:

"В изложбата можете да видите първите жени, навлезли енергично в сферите, отредени само за мъже. Такива жени има днес все повече и много от тях имат забележителни успехи. Всеки от нас може да се сети за много имена на успешни жени в науката, политиката, дипломацията и много други области". 

След тържествените слова дойде ред и на неформалните разговори- например между Ренета Рошкева от русенския музей и г-жа Дагмар Остранска, Директор на Чешкия център в София.

"Моят вдъхновяващ пример е за Милада Хоракова. Тя е била юрист и през комунизма е осъдена. Тя за мен е голяма героиня", каза Ренета Рошкева.

"Тя, подобно на нашата Димитрана Иванова, която също е съдена за дейността си преди 9 септември, въпреки че тогава са я смятали за социалистка заради нейните предпочитания към равноправието като цяло", допълни г-жа Дагмар Остранска. 

В младите мъже на Европа и света е надеждата, че ще отпаднат предразсъдъците и стереотипите. Това казва и Ивана Марксфелдова, консул на Словакия, която посочи и че е феминистка:

"Модерните мъже, младата генерация разбират, че жената има право на избор, на живот, има права".

Изложбата може да бъде разгледана в Историческия музей до 23 май при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна