Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания е разбит нелегален цех за 3D печат на оръжия

Илюстративна снимка - части за оръжие, изработени с 3D принтер, иззети от австралийската полиция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанските власти оповестиха официална информация за разбита нелегална фабрика за 3D печат на оръжия. Съоръженията бяха разкрити в Санта Круз де Тенерифе през септември миналата година, но сега вече съдът вдигна тайната около разследването и даде гласност на случая.

В момента, когато агенти на Националната полиция и Данъчната агенция влизат в склада, един от принтерите е бил в експлоатация, финализирайки рамката на пистолет.

В помещенията е имало още машини и рамки за късо оръжие, направени чрез триизмерен печат.

Арестуван е един човек, който полицейските части са следили седмици наред заради направена от него покупка през интернет на огнестрелни оръжия и взривни вещества.

Извършени са четири обиска в град Тенерифе за търсене на веществени доказателства. Намерени са два 3D принтера и множество изчислителни устройства, използвани за производството.

Иззети са 19 отпечатани рамки на пистолет, шумозаглушители, плъзгачи на пистолети, карабина с телескопичен мерник и различни къси оръжия.

Имало е и предмети със символи на Германската националсоциалистическа партия, както и „ ръководство за тероризъм”.

Открити са и химични вещества, които се използват при производството на взривни устройства. В акцията е участвал инспектор, който ръководи европейска работна група за борбата с криминалните прояви.

Според него подобен цех би могъл да снабдява с оръжие престъпни и терористични групи по пощата, като тези, организирали терористичната атака в Германия срещу еврейската Синагога през октомври 2019 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна