Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от рождението на Стефан Гечев

Снимка: www.stefangechev.com

Както отбелязва в едно интервю Стефан Артамонцев, племенникът на известния български поет, преводач, белетрист и есеист, драматург, литературен критик и дипломат Стефан Гечев (1911–2000), времето често е безмилостно към културното наследство и то се нуждае от грижа:

„Стефан Гечев, моят чичо и кръстник, почина преди да навърша 11 години и аз израснах с историите, които леля Тити (Кръстина Гечева), неговата съпруга, и моите родители ми разказваха за него. Обичах да ги слушам, но знаех, че ще дойде ден, когато ще започна активно да го търся. Преди повече от четири години този момент дойде. Беше дълъг процес на проучване, ровене и дигитализиране на неговите романи, пиеси, стихотворения, писма, снимки, публицистика, посветена на него и др., с цел да ги запазя от времето, което ги атакува безмилостно.“ 

Той, заедно с Кръстина Гечева и техни съмишленици, създават културна платформа, която събира творчеството на Гечев: преводи, есета, статии, като сайтът е на четири езика – освен на български, на английски, гръцки и френски, така че да може да се чете и от чуждестранни литератори. Графичният и уебдизайнът, дигитализирането и обработката на архива са дело на Стефан Артамонцев. 

Новото, което може отскоро да се види на платформата, е специалното видео, посветено на 110-годишнината от рождението на Стефан Гечев, както и разделът „Жизнен път“, разказващ биографичните подробности от живота на поета и преводача, придружени с богат снимков материал.

Ето един акцент от тях: „Знаех много добре, че няма да мога да публикувам нищо свое. Щях да съм изолиран. Осъзнах този факт, примирих се с него и се отдадох… на писане. Беше удивително чувство. Тежко. Пишех всекидневно – стихотворения, романи, театрални пиеси, правех планове за нещата, за които исках да напиша… Пишех, пишех, четях ги вечерта на Тити и безкрайни часове беседвахме върху текстовете, които тлееха в тъмните чекмеджета. Но бях свободен. Пишех, без да изпитвам влиянието на някакъв външен фактор…Свободен. В някой момент ще кажа: „Най-хубавото, което съм написал, го написах тогава.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени