Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Италия може да не депозира пред ЕК Плана за възстановяване в срок

На протест срещу проекта за План за възстановяване - под мотото „Възстановяването не ни покрива“ участниците издигат лозунг „Не е достатъчно“, Торино , 18 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия може да просрочи представянето на Плана си за възстановяване от пандемията пред Европейската комисия, твърдят източници на агенция Ройтерс.

Срокът, в който страните членки трябва да изпратят плановете си в Брюксел, е до 30 април. В петък заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис съобщи за няколко държави, които може да не успеят до тази дата.

Прегледът и одобрението на плановете от Еврокомисията, както и ратификацията от националните парламенти не бива да се бавят много, за да може изплащането на 750-те милиарда евро за възстановяване от пандемията да започне още през юли.

Според Ройтерс в Брюксел очакват от Рим повече яснота затова как ще бъде харчен италианският дял от средствата, който възлиза на повече от 200 милиарда евро. 

Активистите на комитета „Giusto Mezzo“ с розови банери с лозунг „Не е достатъчно“ организират флаш моб с мотото „Възстановяването не ни покрива“, в Торино, 18 април 2021 г. Протестиращите се събраха да изразят своята загриженост за проекта за План за възстановяване чрез фондовете на ЕС „Следващо поколение“- че той не е достатъчно пълен и не покрива нуждите например на жени, предприемачи и работници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!