Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" под лупа в ЕС и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз може да се откаже от договаряне на още доставки на ваксини от "АстраЗенека".

Това стана ясно от интервю на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон за френска телевизия.

По думите му решение още не е взето, но приоритетът при всяка поръчка е навременното изпълнение на договореното, а "АстраЗенека" закъснява.

През първите три месеца от годината компанията достави на Евросъюза  30 милиона дози от своята ваксина, вместо договорените 120 милиона. За текущото тримесечие трябваше да бъдат доставени 180 милиона дози, а вместо това са обещани едва 70 милиона.

Брюксел вече започна преговори за допълнителни доставки от препаратите на компаниите "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна".

Каквото и да бъде решението за "АстраЗенека", то няма да е по медицински причини, подчерта Бретон.

Същевременно мениджърът на компанията в Австрия съобщи пред местния вестник "Курир", че версия на ваксината на "АстраЗенека", модифицирана за справяне с южноафриканския вариант на Covid-19, може да бъде готова към края на 2021 година,

Мениджърът Сара Уолтърс оправда забавянето на доставките досега с "изключително" голямото търсене и увери, че "АстраЗенека" ще изпълни ангажимента си за 300 милиона дози за Евросъюза през тази година.

Помолена да коментира отказа на хиляди австрийци да се ваксинират с препарата на компанията, тя заяви, че "АстраЗенека" ще продължи да работи при пълна прозрачност, за да могат здравните власти да предоставят адекватна информация на хората.

В Съединените щати до идния петък ще има решение как да се процедира с ваксините на "Джонсън и Джонсън", чието приложение бе спряно тази седмица заради случаи на кръвни съсиреци след ваксиниране.

За това увери пред Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антъни Фаучи.

Той заяви, че няма да е изненадан, ако здравните власти допуснат подновяване на ваксинацията с "Джонсън и Джонсън" при известни ограничения или "с някаква форма на предупреждение".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!