Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Добре е политиците да виждат журналисти пред себе си

доцент Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

Свършиха ли си работата медиите по време на предизборната кампания? Превърнаха ли се социалните мрежи в основен и доминиращ източник на информация? Осъществи ли се посредничеството на журналистиката между политици и граждани? 

Доц. д-р Жана Попова коментира всичко това в „Мрежата“ по повод проучването на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ и социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за ролята на медиите по време на предизборната кампания 2021.  

Моделът трябва да бъде разбит  

„Има отстъпление от така наречената „аналитична журналистика“. Случва се едно събитие, един прокурор, да речем, праща една информация, която седем минути се излъчва по новините или политически лидер казва нещо във ФБ и това се препредава като факт. Какво да му проверяваме на „казването“? Трябва да разбием този модел. Политическите централи в момента са във Фейсбук. Общуването между политиците и журналистите се установява и от двете страни, т.е. дойде моментът журналистите да кажат, че искат различни говорители, че искат информация, благодарение на която ще се правят анализи, важни за обществото.  

Ние бяхме свидетели, още в първата седмица на работата на новия парламент, как политиците искат те да казват какво трябва да се говори, какви лапсуси да не се допускат, как ще бъдат наказани тези, които ги допускат. Сега е моментът ние да утвърдим нашата позиция, защото не е важно журналистът да е значим. 

Времената са променени и явления като Георги Коритаров и Тони Филипов няма да видим скоро. Тях ще ги пазим като памет. Днес журналистите трябва да се научат да работят в нова интернет среда, но е важно политиците да запомнят, че срещу тях трябва да има журналисти, които питат и само така ще се върне доверието, което загубиха.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна