Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димаш Кудайберген грабва с музиката

Снимка: Фен клуб на Димаш Кудайберген

Почитателите на музикалните изпълнения на талантливия казахстански певец Димаш Кудайберген създадоха фен клуб в България. 

"Димаш е освен уникален музикант с необичаен диапазон на гласа и като характер е много интересен. Той впечатлява с това, че с музиката може да разкаже такава история, че те грабва и почти не дишаш, докато го слушаш. Дори да не разбираш думите, емоционално вникваш в посланието, което той разказва на своите слушатели", сподели пред БНР д-р Ралица Димитрова, създател на клуба.

По думите ѝ Димаш е голям патриот и призовава хората от всички страни да възродят любовта си към народното творчество.

"През 2018 година му подарихме специално тамбура, изработена от най-добрия лютиер в България, който е племенник на Стефан Стефанов от Габрово. Това е Светлин Митев. Неговият дядо е изработил инструментите на "Филип Кутев".

снимка: Фен клуб на Димаш Кудайберген
Д-р Димитрова подчерта, че Димаш много пъти е споделял, че за него най-голямата гордост са неговите родители да бъдат доволни и да се гордеят с него.

"Той демонстрира любовта към майка си, към бабата, която го е отгледала, и неговата философия е, че човек първо се ражда човек, а не музикант. Рано или късно той ще седне на мястото на зрителя и тогава зрителите ще могат да разберат, че той е един от тях". 

Петя Иванова, фармацевт, член на фен клуба, допълни в предаването "Нощен хоризонт", че любовта към Димаш е обединила феновете му. 

"Нашият фен клуб е един от най-активните от всички над 120 по цял свят. Съществува топла, приятелска атмосфера, няма граници, бързо се сприятеляваме, споделяме, обединяваме се по общи каузи. Много от клубовете имат и благотворителна дейност. Димаш ни е добър пример, той се занимава с много благотворителни каузи".

Димаш Кудайберген е роден в Актюбинск, Казахстан. В района живеят голям брой българи. 

"Около 55 хиляди българи преди Втората световна война са били изселени в тази част", допълни Димитрова. 

снимка: Фен клуб на Димаш Кудайберген

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна