Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вачков: Случаят в Чехия е част от по-голяма шахматна дъска

Колата на руския посланик в Чешката република пред Външното министерство в Прага. 17 април, 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските дипломати, които Чехия обяви за „персона нон грата“, ще напуснат страната по обед, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ журналистът Веселин Вачков, главен редактор на „Лидове новини“. Чешките дипломати, които Русия като реципрочна мярка отпраща от страната, ще бъдат прибрани с военен самолет тази вечер. 

Чешката полиция е работила по случая от инцидента с взрива през 2014 година в складове за боеприпаси насам. Едва в края на миналата година обаче, когато е било взето решение за затваряне на делото, са попаднали на доказателства, свързващи агентите от случая „Скрипал“ във Великобритания със склада, поясни Веселин Вачков.

„Те са посетили склада ден преди взрива.“ 

„Специалната служба за борба с организираната престъпност е попаднала на някаква следа и тук има две версии – едната е, че са видели лицата на заподозрените на някакви снимки от камера, а другата е, че са прихванали молбата им да посетят складовете, използвайки обаче други паспорти – на граждани на Молдова и на Таджикистан“, разказа още журналистът.

Може да се каже, че става дума за една от най-сериозните хипотези на чешкото контраразузнаване – че руското военно разузнаване е целяло да осуети износа на чешки боеприпаси - или за Украйна, или за Сирия, като посредник е бил българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, посочи Вачков.

По думите му чешката страна се е обърнала към българските органи за сътрудничество и помощ във връзка с последните разкрития.

Случаят в Чехия е част от една по-широка шахматна дъска“, обобщи журналистът от „Лидове новини“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Протест пред посолството на Русия в Прага. 18 април, 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени