Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ABN Amro ще плати 480 млн. евро на Нидерландия във връзка с разследване за пране на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ABN Amro Bank N.V. обяви в понеделник, че ще плати 480 милиона евро по постигнато споразумение, след като нидерландската прокуратура (DPPS) проучи практиките на банката съгласно холандския Закон за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Прокурорите установиха, че ABN Amro не е направил достатъчно за борба с прането на пари в Нидерландия през периода от 2014 до 2020 г. и че това е довело до злоупотреба с банкови сметки от страна на нейни клиенти.

ABN Amro посочи, че се е съгласила да плати глоба в размер на 300 милиона евро и наказателно връщане на 180 милиона евро, отразяващо "сериозността, обхвата и продължителността на установените недостатъци" в борбата с изпирането на пари.

В изявление на прокуратурата се посочва, че разследването й продължава и че трима бивши членове на борда на банката, които не са посочени по имена, са идентифицирани като заподозрени, за които се твърди, че са "ефективно отговорни за нарушаване" на закона за прането на пари.

"ABN Amro дълбоко съжалява за ситуацията и признава сериозността на въпроса, както и че банката не успя да изпълни надзорната си роля, насочена към борба с прането на пари. ABN Amro ще продължи да полага всички усилия, за да изпълни тази своя роля", се казва в изявление на банката.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени