Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще подкрепи правителство на ИТН, но под условие

| обновено на 19.04.21 в 12:57

Ще подкрепим правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“, ако ни потърсят за консултации, но ще поставим няколко условия, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев.

„Препотвърдихме нашите ясни, последователни и принципни позиции в тази динамична и сложна ситуация“, каза Нинова и посочи, че с президента Радев са изразили обща позиция, че в момента България се нуждае от стабилно управление предвид и на икономическа, и на социална и на здравна криза.

„Първо няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ.

„Второ, ако втората сила – „Има такъв народ“ предложи кабинет, няма да участваме в него и да предлагаме министри. Разбира се, ако ни поканят за подкрепа, ще се отзовем на консултациите и ще поставим наши няколко условия“, каза Нинова и изброи условията:

„Първото е да се предприемат спешни мерки в помощ на хората и икономиката за кризата. Второто е ревизия на управлението на Борисов, трето – Планът за възстановяване и устойчивост, и четвърто – промяна в изборните правила“.

„Бихме подкрепили политики, а не хора“, подчерта Нинова.

В началото на консултациите държавният глава не изключи възможността да бъде връчен трети мандат, като той може да бъде получен от БСП.

„Ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем нашите политически колективни органи на партията и ще решим този въпрос“каза Нинова, като уточни, че президентът Радев не е казал конкретно, че ще връчи третия мандат на БСП.

Нинова се обяви против бързи предсрочни избори и настоя  този парламент „да поработи“.

Лидерът на БСП не обвърза дадената подкрепа към президента Радев и вицепрезидента Йотова от страна на БСП за втори мандат с това дали ще получи третия мандат за формиране на правителство.

Президентът Румен Радев заяви в началото на срещата, че консултациите с БСП са важни по две причини.

„Първата, защото хилядите български граждани, които ви подкрепиха на изборите, са с надеждата за една по-социална и по-солидарна България. Втората, вашият опит и традиции са много важни за намирането на баланс между изключително амбициозния план за законодателство в новия парламент и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със сериозна парламентарна подкрепа“, отбеляза президентът.

Той също така подчерта, че бъдещото правителство не може да бъде плод на безпринципни коалиции.

„Тук виждам вашата роля, с вашия и опит да търсите приоритети, ясни цели, отговорност чрез активен диалог. НС е гарантът, който ще произведе новия кабинет“, каза още Радев, обръщайки се към Нинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна