Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недоволство на граждани от Благоевград заради замърсяване от Био ТЕЦ „Рубин 08“

Био ТЕЦ "Рубин 08"
Снимка: Кети Тренчева

Поредно недоволство на граждани от Благоевград заради работата на Био ТЕЦ „Рубин 08“, който местните хора определиха като един от основните замърсители на въздуха в областния център. 

Този път на обществен прицел са регионалните институции към Министерството на околната среда и водите, които според фейсбук групата „Благоевград диша“ са установили десетки закононарушения, последното от които е незаконно водоползване и нерегламентирани водохващания, и всичко това дава достатъчно основания за затварянето на обекта. Ще се стигне ли отново до протести и искания на оставки? 

Над 50 проверки и десетки издадени актове за нарушения пълнят архивите на контролните институции по казуса Био ТЕЦ „Рубин 08“, който преработва слънчогледово семе, произвежда растително олио и използва остатъка за биопроизводство на електроенергия. Засипването със сажди на целия район на промишлената зона, а и на части от града изведоха хората на протести с искане замърсителят да приведе работата си в екологични норми. Проведоха се няколко дискусии, стигна се и до заплахи, а резултатът е, че чистотата на въздуха в района е обект на денонощно наблюдение.

Според обществото замърсяването продължава, а институциите демонстрират безсилие.  

Още преди четири месеца е завършил процесът на филтриране и изчистване на въздуха при производството на биоенергия, твърди собственикът на „Рубин 08“ Георги Личев. Според него сажди и сериозно замърсяване отдавна няма, а най-мръсният въздух е в центъра на Благоевград. Той посочи, че над 100 хил. лева е дала фирмата за пречиствателни съоръжения.

След като мръсният въздух не успя да затвори Био ТЕЦ „Рубин 08“, се появи втора причина за обществен натиск - незаконно водоползване за производството и охлаждането на комина на ТЕЦ-а. От четири години Басейнова дирекция „Западнобеломорски регион“ е констатирала това нарушение, а от миналата година фирмата е обект и на прокурорска проверка. Последният сигнал за незаконно водовземане е подаден в края на март от Владимир Милушев от групата „Благоевград диша“, според когото обект на проверка вече трябва да са и самите контролни институции.

Оказа се обаче, че отказът на молбата на собствениците на Био ТЕЦ „Рубин 08“ за водовземане от рибарския канал е с малко по-различен и променим мотив - дължими суми към НАП.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Протести в Благоевград през март 2020-а година

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.