Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви промени трябва да има в България според българите зад граница

Българи чакат да гласуват в Париж на парламентарните избори на 4 април 2021 г.
Снимка: личен архив

За какво гласуваха българите в чужбина на парламентарните избори на 4 април 2021 година и какви промени искат да се случат в България. Различни гледни точки събра месечната рубрика "Родина зад граница" в предаването "Нощен хоризонт". 

Юлиян Димитров е гласувал във Великобритания. По думите му "всички искат значителна промяна на българския модел на управление и има изключително голямо недоволство от състоянието на държавата".

"Българите в чужбина са недоволни от лошия мениджмънт на българската държава. Българите са неравномерно разпределени в цяла Англия, направили сме проучване по официални данни на британските власти. 84 хиляди българи са в Лондон. Няма достатъчно секции в местата, където има най-голям брой българи. Съгласно Изборния кодекс нямаше как да бъдат поставени райони с по-малко българи без секции заради изискването за географско покритие на страната. Основният проблем е, че няма достатъчен брой секции. Затова се получава огромно струпване пред посолството, защото няма достатъчно разкрити секции. Законът ни ограничава до 35 секции за цяла Англия, което е абсурд. 216 хиляди сме в Англия".

Българи чакат да гласуват в Лондон на парламентарните избори на 4 април 2021 г.    Снимка: личен архив
Сънародникът ни Мирослав Тодоров, който живее в Германия, коментира, че повечето хора гласуват за промяна. 

"Важно е в новия български парламент да има мнозинство от народни представители, които да въведат ефективно и безопасно електронно гласуване". Това ще реши много проблеми и ще отвори вратата към 21 век, в който България все още не е влязла“.

Според Сабина Христова, която живее в Германия, всеки българин, който е устроил живота си в чужбина, има много силна връзка с България, с близките си хора.

"Никой от нас не е господар на утрешния ден и не знае каква ще е ситуацията утре, но това, което знаем със сигурност е, че така, както се живее в Германия, така още по-добре може да се живее в България. Всичко зависи от начина, по който ние подходим в мислите си и реализацията на тези мисли. Общото бъдеще може да бъде намерено лесно с изключително сериозни усилия от двете страни, но единственото нещо, което трябва да ни води, това е, че ние сме едно, ние сме един народ, без значение дали сме в чужбина или в България“.

Калин Цвятков                      Снимка: личен архив

За промяна и отговорност от страна на политиците настояват Деница Секуличка от Словакия, Калин Цвятков от Франция и Димитър Иванов, който от 20 години живее в Швейцария и е глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света.

"Много се надявам някаква промяна да се случи, защото всички ние, които живеем в чужбина, се надяваме в България да стане по-хубаво и всички да се приберем. Особено ние, които живеем в чужбина, виждаме разликата“, каза Деница.

"Аз гласувах за това да се промени начинът на водене на политика в България. Много зависи в следващите четири години кой ще поеме управлението и как ще управлява, защото ще бъде разпределен голям финансов ресурс. Тези и следващи години ще са много важни, защото ще излизаме от една финансова и здравна криза и ще навлизаме в друга, която е климатичната криза, ние вече се намираме в нея и тя само ще се засилва през следващите години. И се надявам да се смени политиката в България, като започнат да ни управляват по-отговорни политици, които поставят обществения интерес над своя интерес, а не това с колко ще се обогатят", допълни Калин.

"В глобален план очаквам България да се обърне с братски призив за помощ и солидарност към своята диаспора по света от 1,5 милиона и да каже - имаме нужда от вас, без вас не можем да наваксаме изоставането, което бележим във всевъзможни статистики. Този капитал, който сме ние в чужбина, е неизползван, ние искаме да дадем много, имаме нужда от партньор, имаме нужда от национален съвет на българските общности по света, да е изборен, който да е представителен, в който да участват всички представители на институциите, за да можем заедно да изработваме предложения за политики. Така работят демократичните държави по света като Франция, Испания, Италия. Мобилизират тази ценна част от своята нация", коментира Димитър. 

Българи чакат да гласуват в Южна Африка на парламентарните избори на 4 април 2021 г.    Снимка: личен архив
Йордан Радкев, който живее в Южна Африка, каза, че всички българи в чужбина милеят за родината.

"Бихме искали България да стане истинска европейска страна. Икономическото ниво на другите европейски страни е доста по-високо от българското според нашата преценка, без да сме в България. Мислим си, че и в управлението има още неща, които могат да се подобрят".

Зорница Антонова живее в Бразилия и призова всеки управляващ да мисли повече за общото, по-малко за себе си. 

"Мисля си, че ние, общо заедно, всички българи, които не живеем в България, имаме по-различен поглед над нещата, имаме по-различни идеи, с което можем да помогнем на страната ни да се развива по-добре".

Мартин Кърнолски                                Снимка: личен архив
Според Мартин Кърнолски, който живее в Сингапур, трябва да се приеме закон за лустрацията в България:

"Всички нарушения на закона на високо ниво, на депутатско и правителствено ниво, когато някой е виновен, трябва да си получи наказанието. Не казвам, че всички са виновни, не съм аз този, който ще ги съди. Живея в Сингапур. Тук корупция няма, защото, като ги хванат, всички влизат в затвора и този, който взима и този, който дава".

Ивет Арделeан                       Снимка: личен архив

Актрисата Ивет Арделeан от няколко месеца облича полицейската униформа, но това не е единственото ѝ амплоа. Когато не снима екшън сцени, работи над тоалетите от модната си колекция и от време на време се превръща в истински войник. С действителна или с въображаема корона, където и да отиде, Ивет привлича погледите. Българката съвсем скоро ще се появи в главна роля в нашумелия зад Океана сериал "Полицаите от Чикаго". Актрисата има договор за три сезона и на снимачната площадка се превъплъщава в полицайка, част от разследващ убийства и други тежки престъпления екип.

"В момента снимаме осми сезон. Те разписаха с канала, по който го излъчват - NBC за 8-и, 9-и, 10-и сезон. Аз съм разписала и за трите сезона за главна роля, разписах договор през 2018 година с агенция в Бевърли Хилс, Калифорния, която ми намира работа като модел, актриса".

След като баща ѝ спечелил зелена карта, цялото семейство на Ивет заминало за САЩ. Тогава тя е била на 13 години, има по-малък брат. 

Българи в Париж чакат да гласуват на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!