Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква свиване на германската икономика през първото тримесечие

Бундесбанк очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия да намалее през първото тримесечие на 2021 година главно в резултат на удълженото действие на противоепидемичните мерки.

В последния си месечен доклад Германската централна банка се позовава на по-строгите и по-дълготрайни мерки за ограничаване на новата коронавирусна вълна, които мерки се отразяват негативно в редица области в сферата на услугите. Освен това, поради временното намаление на Данък добавена стойност (ДДС) през миналата година, което вече не е факт, Бундесбанк очаква възстановяването на потребителските разходи да настъпи едва през втората половина на 2020 година.

Немската централна банка вижда негативно въздействие от отмененото намаление на ДДС и в строителния сектор, който също така пострада от неблагоприятните метеорологични условия през януари и февруари. Според нея обаче тенденцията на спад в строителството няма да продължи дълго, въпреки че в началото на настоящата година строителната продукция се сви със 7,5% спрямо предишното тримесечие.

"В допълнение, тенденцията на нарастване на индустриалното производство не продължи през първите два месеца на годината, като производството остана с около 3% под нивата отпреди коронавирусната криза", посочи Бундесбанк и отбеляза, че роля за това вероятно е изиграл дефицита на важни междинни производствени продукти.

Централната банка обаче не вижда проблем с търсенето, визирайки нарастващите входящи производствени поръчки и динамичното търсене от чужбина. "По-нататъшното просветляване на бизнес ситуацията, както и значително подобрените производствени и бизнес очаквания, според проучване на института Ifo през март, предполагат, че индустриалното възстановяване ще продължи", прогнозира Бундесбанк.

За разлика от друг път Бундесбанк не предостави макроикономическите си перспективи за текущото второ тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна